Când se vor întoarce macabeii?

Întrebare: Care este înțelesul cabalistic al sărbătorii Hanuka?

Răspuns: Înțelesul cabalistic al acestei sărbători este că, descoperind că suntem absolut egoiști, că nu avem nicio legătură cu Lumea Spirituală și că ne trăim viețile numai la nivel animalic, vom înțelege că trebuie să scuturăm de pe noi praful egoismului și să începem să trăim cu Lumina în inimile noastre, cu aspirația către o conexiune sinceră între noi.

Lumea Superioară, Forța Superioară, pot fi revelate numai în conexiunea dintre noi. Aprinderea unei flacări mici între noi, calitatea dăruirii și iubirii reciproce, este numită Hanuka. De la acea Lumină mică, numită Nefeș, apoi la Ruah, Neșama, Haya și Yehida, adică toate relațiile de prietenie reciprocă încep treptat să înflorească, permițându-ne să conectăm între noi toate aspirațiile și calitățile noastre și să începem să ne simțim ca o familie bună și susținătoare.

Acest lucru se întâmplă treptat. Sunt șapte faze în Lumea Spirituală: Hesed, Gvura, Tiferet, Nețah, Hod, Yesod și Malhut. Exact în acest fel ne ridicăm de jos în sus, de la Malhut la faza cea mai înaltă, Hesed, aprinzând în noi înșine o Lumină din ce în ce mai mare.

Asta este ceea ce reprezintă Hanuka (în ebraică: „hanu- ka”- „hanaia” – parcare, escală). După această escală există o perioadă, până la Purim, când obținem Sfirot-urile de deasupra lui Hased, Bina, Hohma și Keter. Apoi, vom realiza unitatea absolută și iluminarea completă și va fi obținută consacrarea conexiunii noastre reciproce, în care devenim, de fapt, un tot, un singur suflet, numit „Adam” .

Trebuie să aspirăm către asta, fiindcă este scopul vieților noastre, al existențelor noastre, scopul Creației.

Întrebare: Unde sunt grecii, pe această cale?

Răspuns: Grecii sunt între noi, sunt forțele care ne separă, care previn unitatea și ne împing departe unul de celălalt, așa cum au făcut-o egiptenii mai demult.

Cu alte cuvinte, tot ceea ce previne unitatea noastră și aderarea se numește „egipteni”, „romani” sau „greci”, depinzând de nivel. Dar, în principiu, este egoismul nostru.

Chiar și acum ne supunem egiptenilor, romanilor și grecilor – așa numite „neamuri ale lumii” care există în interiorul nostru – forțele egoiste care ne controlează.

Întrebare: Deci, în momentul acesta, nu suntem în luptă cu ei?

Răspuns: Deloc. Ce război? Din contră, chemăm la noi pe toți dușmanii noștri externi. Nici măcar nu-i considerăm dușmani. Suntem elitiști. Credem că știința, cultura și educația lor sunt cele mai bune pentru noi. Nici măcar nu planificăm să ne unim.

Întrebare: Cu alte cuvinte, vrem să trăim ca ei sau ar trebui să vrem să trăim ca neamul lui Israel?

Răspuns: A trăi ca neamul lui Israel nu înseamnă a sta de dimineață până seara să citești din Tora. Noi trebuie să construim felul corect de societate în care cu toții vor fi conectați după legile prieteniei și iubirii. „Iubește-ți aproapele ca pe tine însuți” este legea principală din Tora căreia trebuie să ne supunem.

Întrebare: Când vor veni macabeii să înceapă războiul?

Răspuns: Încercăm să o facem cât de mult putem.

Întrebare: Se va întâmpla dintr-o dată? În ultimul moment, în suferință, când totul va ajunge la un sfârșit?

Răspuns: Să sperăm că nu se va întâmpla așa. Macabeii vin când nu mai există o altă alternativă, când Iuda Macabeul strigă: „Cine este pentru Creator, să mă urmeze!”.

Să sperăm însă că, treptat, prin diseminarea Cabalei, vom ajunge la un timp în care oamenii vor începe să ne înțeleagă și vor vrea să-și însușească această idee.

Întrebare: Dacă vorbim în termenii lumii materiale, atunci, macabeii sunt cabaliștii?

Răspuns: Desigur! „Toți cei care sunt pentru Creator, să mă urmeze!” este o chemare cabalistă, adică „Să ne unim! Suntem de acord să fim punctul central de conexiune”. Iuda Macabeul a fost un mare învățat, un mare înțelept, un Cohen și, de aceea, a fost capabil să o facă. La nivelul lui spiritual a avut, cu adevărat, puterea să tragă după el întreg neamul.

Întrebare: Cu alte cuvinte, Creatorul, în esență, este unitatea?

Răspuns: Da. Experimentarea unității sau experimentarea Creatorului este tot una. Creatorul nu este ceva ce există în afara noastră, ci este Forța unității și a iubirii pe care o obținem. Noi numim această Forță „Creatorul”.

Din KabTv „Înțelesul cabalistic al sărbătorii Hanuka” 7/12/17

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior: