„Capitalismul își devorează propria coadă”

În Știri (inosmi.ru) „Lumea poate intra în curând într-o eră în care va fi posibil să fii bogat numai datorită faptului că te-ai născut. Capitalismul modern seamănă din ce în ce mai mult cu feudalismul…”

„Conform calculelor British charity Oxfam, în anul următor 1% din cei mai bogați oameni de pe pământ vor aduna mai mulți bani decât restul de 99%…”

„În cazul în care creșterea medie a producției mondiale este de 1-1,5%, în timp ce veniturile din investiții de capital ajung la 4-5%. Speculațiile pe piață, pot aduce mult mai mult câștig decât ceva util pentru economie. Cea mai mare șansă de îmbogățire o au cei care au suficient capital și își pot permite să se complacă în speculații financiare. Astfel aceștia vor acumula mai mulți și mai mulți bani și se vor înstrăina mai mult la propriu de societate și de problemele ei…”

„Prin urmare, circumstanțele nașterii sunt mai importante decât talentul și efortul,” – a scris economistul american și laureat al Premiului Nobel, Paul Krugman.

„Noua aristocrație – nu este atât aristocrația industriei, cât un cerc de oameni care dețin bani. Mulți economiști au subliniat mult timp că speculațiile financiare sunt o sursă de creștere a stratificării (sociale)…”

„O mare parte din această bogăție se poate evapora ca urmare a crizei financiare, la fel ca în lunile iunie și iulie 2015 în câteva săptămâni, 2.800 000 000 000 (suma cat aproape de PIB-ul nominal al Franței) s-a evaporat prin comerț cu China. Problema este că marii speculanții financiari nu au devenit săraci din cauza colapsului. Jucătorii mici, care, pierd economiile de o viață pe piețe, nu pot conta pe nici un sprijin. Băncile în aceste situații pot, de asemenea, conta pe asistență din partea statului…”

„Creșterea stratificării duce, de asemenea, la o scădere a mobilității sociale, limitează accesul la educație. Pe termen lung, economia mai puțin „egalitară” suferă, de asemenea, de marea probabilitatea ca funcțiile de conducere să fie adoptate de oameni nu cu adevărat talentați, ci de cei care compensează lipsa de talent din naștere cu o familie bogată sau cunoștințe sus-puse…”

„Creșterea disparității veniturilor pe termen lung poate duce, de asemenea, la consecințe politice grave. Pe de o parte, aceasta duce la modul oligarhic, pe de altă parte, crește simpatia pentru mișcările radicale care caută să elimine ordinea socio-politica existentă…”

„Este posibil să se observe un mesager al țărilor situate la periferia zonei euro. Există tot mai mult o generație care nu a avut niciodată o șansă la un loc de muncă normal.”

„Nivelul de stratificare financiară în Europa a amenințat echilibrul social. În timp ce rata șomajului, care în rândul tinerilor, în Grecia și Spania, este peste 50% , generația tânără nu are perspective” – indică Janusz Shevchak…

„Piketty, scrie în cartea sa că, dacă nivelul de rentabilitate al investițiilor de capital va depăși în mod constant nivelul de creștere economică (ceea ce a fost prezis în operele sale), poate duce la distrugerea fundației pe care e construit capitalismul democratic, adică , ideea că munca permite omului să se îmbogățească, și bunăstarea depinde de abilitățile individuale și de efortul propriu. Ca urmare, există un fenomen exacerbat de delegitimizare a capitalului și acest lucru este urmat, de o mișcare „furioasă” și de venirea la putere a partidelor populiste (atât de stânga cât și de dreapta), găsindu-și în mod ingenios avansul din cauza nemulțumirii publicului” – reclama Sobochinsky…

„… În Europa s-a format suport pentru formațiuni radicale în timpul Marii Depresiuni a anilor 30: Partidul Comunist, Partidul nazist german, mișcările socialiste și național-fasciste radicale. Istoria ne arată că radicalizarea societății poate fi accelerată în cazul în care o criză economică impune o criză de identitate a națiunii și o criză a imigrării…”

„Răspunsul la cei 30 de ani de criză a fost introducerea taxelor foarte mari în cadrul politicii New Deal, astfel încât, în perioada post-război a reușit să se stabilească echilibrul relativ între muncă și capital, ca urmare, inegalitatea veniturilor a scăzut semnificativ.”

Comentariul meu: Capitaliștii nu sunt suficient de curajoși pentru a mari impozitele pe averile lor. Astăzi nu mai există o corelație clară și justă între munca grea și rezultatul muncii. Țările nu sunt blocate în interiorul granițelor lor și afacerile au devenit globale.

Prin urmare, oamenii nu simt că depind de capitalul din țările lor și corporațiile internaționale nu simt că ei depind de ele. În scopul de a simți aceasta, ei trebuie să simtă mediul și atitudinea tuturor celorlalti. Lumea a ajuns la o economie moartă și singura cale de ieșire este prin noi relații sociale. A se vedea „Ultima Generație” .

 

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul următor: