Cautarea punctului de inceput al coordonatelor

Intrebare: Totul este relativ in lume, totul se misca si depinde de locul din care se face observarea. Exista ceva constant in lume? Poate intelepciunea cabalei sa ofere un punct fix, o constanta, care poate fi luat ca inceput pentru coordonate si folosit la dezvoltarea codului unui nou program?

Raspuns: Un punct constant este Malchut din lumea Atzilut, care exista in forma punctului Sefirei Keter atasat de Yesod din Zeir Anpin. Si acesta este punctul de legatura dintre noi si grup.

Acesta este punctul de inceput al coordonatelor, fundatia fata de care ne putem masura singuri intr-o forma precisa si rationala. Totul este evaluat pe baza acestui punct. In fond, tot ceea ce exista mai jos de Malchut din lumea Atzilut: lumile BYA, la care ne referim ca fiind “separate” de sfintenie, lumea noastra “imaginara”, totul este cetos si instabil, adica urca, coboara si dispare.

Si tot ceea ce exista peste Malchut din lumea Atzilut sunt niveluri pe care le atinge Malchut si apoi le reveleaza tuturor acelora care se afla in interiorul ei. De aceea acolo se afla singurul punct unde putem avea o pozitie ferma si sa masuram starea noastra in raport cu el.

Ati putea obiecta spunand ca acest punct se afla deasupra Parsa, asa incat cum ne putem baza pe el din moment ce nu am patruns inca in lumea spirituala? Dar, tocmai pentru ca nu aveti nimic, aceasta perioada de pregatire se numeste timpul intunericului si exilului! Si, invers, daca ati reteza toate fundamentele false din trecutul vostru, ati gasi acest punct real.

Faptul ca nu suntem doritori sa ne ancoram de el si credem ca se afla undeva de neatins dincolo de Parsa este exact ceea ce sta in calea gasirii lui. Dar il veti gasi aici si acum, in interiorul vostru, cu conditia sa aruncati toate fundatiile egoiste, care va fixeaza ferm in realitate, asa dupa cum credeti voi, si sa va ancorati de acest punct numit credinta mai presus de ratiune.

Din lectia zilnica de Cabala 10/2/2011, Shamati 219

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed