Ce Ne Va Ajuta Sa Trecem Rubiconul?

Intrebare: Intelepciunea Chineza vorbeste despre doua forte, Yin si Yang, care reprezinta pozitivul si negativul, sau inceputul feminin si masculin. Este intr-un fel legat de conceptele Cabaliste? De unde vin aceste notiuni?

Raspuns: Acest lucru este cunoscut tuturor. Lumea noastra consta din doua forte opuse care se manifesta in toate ariile si pe toate nivelurile. Echilibrul lor defineste starea materiei si nivelul defineste esenta sa, exprimata prin natura minerala, vegetala, animata sau umana. Totul depinde de corelatia fortelor opuse in sistem si interconectarea lor. In materia minerala, echilibrul este neschimbat, in cel vegetal obtine o anumita dinamica si incepe sa se schimbe si, la nivelul animal si uman, aceasta dinamica creste.

Ceea ce au descoperit inteleptii Chinezi acum mii de ani este adevarat. De-a lungul istoriei, acest lucru a fost descoperit si in alte parti ale lumii. Insa, asta nu are legatura cu spiritualitatea. Este vorba despre fenomenul lumii noastre, accesibil prin experimente cu ajutorul stiintei traditionale care se bazeaza pe intentia de dragul primirii.

Pe de alta parte, intentia spirituala este de dragul daruirii. Este complet detasata de calculele noastre, din natura lumii noastre. Aici, stiinta Cabalei joaca rolul mijloacelor, al unui instrument, un “dispozitiv”, care ajuta persoana sa se ridice de la realitatea primirii la cea a daruirii. Cabala explica cum poate fi trecuta granita dintre primire si daruire si mai departe, sufletul persoanei o invata, deoarece el deja stie despre ce este vorba.

Nu exista o alta metodologie, capabila sa implementeze aceasta transformare, aceasta inversare in persoana pentru a trece Rubiconul. Eu insumi, nu pot distruge egoismul meu natural interior, insa Cabala imi ofera oportunitatea de a chema fortele exterioare, care ma vor schimba pentru daruire pentru a-l plasa pe aproapele meu mai sus decat mine si asta inseamna sa ii daruiesc placere.

Astazi, aproapele conteaza pentru mine, doar pentru a vorbi despre ura sau egoismul fata de acesta. In realitate, cu cat ura se transforma si mai mult in iubire, cu atat iubirea este mai capabila sa izvorasca. Insa in afara de Cabala, nu exista in lume alta modalitate cu ajutorul careia sa putem invita acea forta de sus, cu care ne putem schimba perceptia asupra lucrurilor.

“Sa ne ajutam unii pe altii” ne sugereaza entuziastii binefacatori si noi trebuie sa fim foarte atenti la asta pentru a nu fi plasati pe aceeasi linie ca ei. Prin comparatie cu ei, noi nu suntem utopici. Dimpotriva, noi spunem ca fiinta umana este rea. La mesele rotunde noi experimentam nevoia de unitate pentru un moment si apoi imediat descoperim ca nu putem si chiar nu vrem asta.

Atunci ajungem la doua extreme. Pe de o parte, ne este de folos sa ne unim, dar pe de alta parte, nu suntem capabili sa facem asta. Deci, ce este de facut? Aceasta este intrebarea reala si persoana trebuie sa ajunga la aceasta intrebare.

Noi explicam acest lucru putin cate putin, in masura in care oamenii sunt capabili sa primeasca si sa suporte asta. Noi nu spunem ca este imposibil sa ne unim prin propriile noastre mijloace pana cand nu le vedem. Noi trebuie ca mai tarziu sa facem anumite modificari in practica noastra, la evenimentele la care participam, la seminarii, mese rotunde si educatia integrala si crestere. Treptat, noi vom dezvolta aceasta metodologie.

In orice caz, nu exista alta cale pentru lume si nici nu poate fi alta. Insa oricat de bine am cunoaste Yin si Yang, aceasta cunoastere nu ne va aduce solutia. Insa, aceste notiuni pot fi folosite ca punct de plecare pentru diseminarea noastra in China.

Din partea a 3 a Lectiei Zilnice de Cabala 15/07/2012Studiul celor Zece Sefirot

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul următor: