Ce poate să realizeze omul?

226Se știe că nu există nicio gândire sau percepție în sinele Său și nu există nici un nume sau denumire în El, iar ceva pe care nu îl percepem, cum îl putem defini printr-un nume? (Baal HaSulam, Studiul celor zece sefirot, partea 1, „Restricție și linie”, Observație interioară, capitolul 1, punctul 5).

Nu putem percepe esența Creatorului pentru că nu avem senzații despre ea și nici ceea ce sunt Kelim (vasele). Putem doar să ne apropiem sau să ne îndepărtăm cumva de dorințele și calitățile Sale și, astfel, să-L simțim și să-L definim, dar nu esenţa Lui. Esența este forma Sa originală, care este absolut de neatins de noi.

Întrebare: Putem spune că esența este gândul Său, planul Său?

Răspuns: Este mai mult decât gând; este El. Baal HaSulam a dezvăluit că nu putem înțelege esența Creatorului, care este o realizare foarte mare și înaltă.

Întrebare: De ce ne-ar arăta Creatorul ceva ce nu putem obține?

Răspuns: Pentru că și aceasta este o realizare. Adică înțeleg că nu-L ating. Este o indicație nu numai despre limitele realizării mele, ci și despre ceea ce am realizat.

Conform Cabalei, putem atinge relația Creatorului cu ființele create, dar nu Creatorul în raport cu Sine sau cu alte obiecte din univers.

Din emisiunea KabTV „Studiul celor zece sefirot (TES)” 30.10.2022

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior: