Ce pot învăța evreii, din atacul armat de la Sinagoga din San Diego? (The Times Of Israel)

The Times of Israel a publicat noul meu articol “ Ce pot învăța evreii, din atacul armat de la Sinagoga din San Diego?

„Prefer să mor sau să-mi petrec restul vieții în închisoare decât să știu că nu am făcut nimic pentru a opri acest rău”, se arată într-un manifest publicat online de către atacatorul care a ţintit evreii la o sinagogă din California, săptămâna aceasta. Când ne apropiem de Ziua Reamintirii Holocaustului, în memoria a șase milioane de evrei care au murit sub regimul nazist, incidentul sângeros este o reamintire brutală că ura față de evrei rămâne adânc înrădăcinată și departe de a fi eradicată. Și până când evreii nu îşi vor îndeplini funcția în lume – sa fie ca o ”conductă” pentru ca forța unității să se răspândească – ne putem aștepta la mai multe asemenea izbucniri.

Cineva s-ar putea întreba de ce se confruntă încă poporul evreu cu acest flagel, după o lungă istorie de persecuție. Ce impulsionează mințile răutăcioase ale celor care urăsc evreii, cum ar fi cel de 19 ani, care a ucis un închinător evreu și a rănit alte trei persoane, în atac? Înțelepciunea Cabalei descrie fenomenul antisemitismului ca fiind o lege a naturii menită să-i constrângă pe evrei să se unească.

Atacatorul a fost un student în asistenţă medicală și un pianist minunat încă de la vârsta de patru ani, dintr-o familie normală, „tipul de lângă noi”, ultimul care ar fi putut fi suspectat să comită un astfel de act. El a scris următoarele cuvinte: „Familiei și prietenilor mei. Vă pot auzi deja vocile. Cum ai putut să-ți distrugi viața? Ai avut totul! Ai avut o familie iubitoare. Ai avut prieteni buni. Ai avut o biserică … înțeleg de ce v-aţi pune întrebarea asta. Dar acum vă pun eu o întrebare : Ce valoare are viața mea în comparație cu întreaga rasă europeană?”  Logica cere să se înțeleagă de ce amenințările existențiale la adresa evreilor provin din orice fel de mediu și atât de aleator.

Conform cărții Zohar, cartea originară a înțelepciunii Cabalei – o carte care se ocupă de aspectele interne ale Torei și ale secretelor sale, o carte care explică comportamentul lumii în toate straturile ei – răspunsul este după cum urmează :
„Israelul este inima întregii lumi și, așa cum organele trupului nu pot exista nici măcar un moment în lume, fără inimă, la fel, toate națiunile nu pot exista în lume fără Israel”.

Așa cum inima funcționează pentru a oferi un flux de sânge, care dă viață organelor corpului, tot la fel și funcția lui Israel este de a oferi omenirii un spirit indispensabil de viață – forța de conexiune și abundența spirituală. Cu alte cuvinte: Evreii trebuie să fie „o lumină pentru neamuri”.

Atât timp cât noi evreii menținem unitatea între noi – aceeași armonie care există în toate părțile minerale, vegetale și vii ale naturii – atunci suntem asigurați de echilibru, calm și liniște. Dar, odată ce abandonăm  interconectarea noastră benefică și fiecare se înrădăcinează în propria sa lume mică, scufundându-se în noroiul său egoist, echilibrul intern al sistemului se destabilizează. Și repercusiunile apar apoi în lume într-o formă negativă, ca izbucniri de ură împotriva evreilor.

Astfel, cu cât mai repede se vor trezi evreii la faptul că actele antisemite, în creștere lor exponențială, încearcă să ne spună că am stagnat în funcția noastră față de lume și că, prin aceasta, blocăm forța unificatoare de a atinge omenirea, atunci cu atât mai devreme vom putea începe să privim la modul în care putem să ne îndeplinim rolul nostru, vom stabili legături pozitive și vom experimenta o realitate mult mai armonioasă. Speranța mea este să ne dăm seama de aceasta cât mai repede, mai degrabă decât mai târziu, ceea ce ne va îndepărta atât pe noi înșine, cât și întreaga lume de suferinţă, precum și să aducem un nou fel de împlinire în viața noastră.

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed