Cea mai mare problemă a creaturii

Întrebare: Dacă Creatorul nu are nici o dorintă de a primi, de ce ne-a creat pe noi?

Răspuns: Creatorul Își găsește plăcerea în noi. El are dorința, deși nu aceea de a primi.

Să numim dorinţa Lui o ” forță „, și totul se va aranja. Noi asociem întotdeauna orice dorință cu noi înșine: Este întotdeauna „eu” cel care vrea ceva. În timp ce privim noțiunea de ” forță ” ca fiind complet neutră : Este ceva care are potențialul de a acționa. În acest caz, nu este doar o forță, ci dorinta de a dărui, o forță care vrea să efectueze un act de dăruire.

Baal HaSulam scrie în articolul său ” Esența religiei și scopul său „, că Creatorul este binele absolut . Cum a ajuns la această concluzie? Din păcate, alte persoane nu au mai asistat la așa ceva. Uneori , experimentăm senzatii pozitive, dar este , de obicei, deoarece cantitatea de senzații negative scade. Ceva ce noi numim ” bine ” este doar o modalitate de a scăpa de rău. Dorim să putem folosi ” binele absolut ” în modul în care ne-o dorim ….

Baal HaSulam continuă ” … este cu totul imposibil că El ar provoca vreodată vreo durere unei persoane. ” Creatorul este Cel Bun care face doar bine. Acest fapt contrazice senzațiile noastre. Dacă admitem că există forța superioară și totuși ne simțim de multe ori prost, înseamnă că motivul pentru situațiile noastre negative trebuie să fie forța superioară. Putem într-adevăr acuza pe cineva în jurul nostru de a fi sursa sentimentelor noastre rele?

De ce atunci descrie Baal HaSulam bunăvoința absolută a Creatorului ca fiind axioma inițială care nu provine din nimic altceva? El scrie : ” … bunul nostru simț ne arată în mod clar că baza pentru orice faptă rea în lume provine numai din dorinţa de a primi. Asta înseamnă că dorința de a ne beneficia pe noi înşine ne face să ne rănim apropiaţii, ca urmare a voinței noastre de a primi auto-mulțumire.”

Cu alte cuvinte, ne folosim dorința noastră de a primi nu numai în scopul de a ne beneficia pe noi înșine, dar, de asemenea, pentru a face rău altora , și , de preferință, să o facem dintr-o singură lovitură . Este numit ” furt ” : O persoană fură de la o alta pentru a se se beneficia, și acesta se numește un profit dublu. Dacă pentru orice motiv nu putem să furăm de la altul, atunci cel puțin „ne oferim un cadou „. În caz contrar, nu putem să ne satisfacem nevoile. Avem nevoie disperată de asta, acest îndemn este insuflat în noi. Este similar cu modul în care un copil este condus de un impuls agresiv care-l face să alerge, să sară, să spargă lucruri, etc. Dorința noastră egoistă este dornică să se satisfacă prin rănirea celorlalţi.

Baal HaSulam continua : ” Astfel , dacă nici o ființă nu şi-ar găsi mulțumirea în auto-beneficiu , nici o ființă nu ar dăuna vreodată alteia .” Deci, dorința de a primi este cauza pentru tot răul din lume. Pentru că este în totalitate în mâinile Creatorului, nu avem nici cea mai mică șansă de a face ceva cu noi înșine fără ajutorul Lui .

” Și dacă vom găsi, uneori, o ființă care dăunează alteia, fără nici o dorinţă de a primi auto-gratificare, o face doar din cauza unui vechi obicei care își are originea în voința de a primi, care aleargă acum din necesitatea de a găsi un nou motiv .” Permiteți-mi să reiterez : un ciclu de acțiuni repetate, care au provenit dintr-o dorință care obişnuia să „ardă ” în noi, continuă automat aceste acțiuni.  ” Mecanica ” pură devine o a doua natură a noastră, chiar dacă nu este însoțită de nici o intenţie sau gânduri, și nici nu este condusă de o necesitate reală. Deficienţa nu mai există, dar între timp am dobândit o dorință care a crescut pe baza ” mișcărilor mecanice ale corpului „, iar acum avem nevoie de ele.

Ca rezultat, chiar dacă nu este nevoie să fure , o persoană continuă să fure. De ce? Pentru ce? Nu are nici o idee, este un obicei …. Este exact ceea ce s-a întâmplat cu Shura Balaganov , un personaj din ” Micul vițel de aur ” : Imediat după ce Shura a primit cadou o sumă mare de bani, el a fost arestat pentru furat din buzunare . Pur și simplu nu a putut rezista furatului, deoarece aceasta a devenit o parte a naturii sale.

Sincer , nici măcar nu ne mai dăm seama că ” furăm”, adică, facem acțiuni care nu ne mai sunt benefice. La un moment dat în viitor , fiecare dintre noi se va „surprinde” pe sine și va observa cât de multe acțiuni mecanice face pe parcursul unei zile . Destul de des, nu există nici o șansă de a opri aceste acțiuni, deoarece obiceiurile noastre sunt extrem de durabile .

” Și pentru că ne dăm seama că Creatorul este, în și prin Sine, complet și nu are nevoie de nimeni care să-l ajute sa se completeze, deoarece El precede totul, prin urmare, este clar că El nu are nici o dorinta de a primi. „ Cel care precede totul nu poate avea nici o dorință de a primi de nici un fel. El este primordial și original. De la cine poate El primi? ” Și, pentru că El nu are nici o dorinta de a primi, El este în mod fundamental lipsit de dorința de a face rău cuiva, este exact asa de simplu. ”

Creatorul nu este deloc dorinta de a primi sau nevoia de auto-gratificare. El este perfect. Întrebarea este: Poate Cel perfect, de asemenea, sa fie binele absolut cu acțiunile externe adresate creatiei pe care El a făcut-o ?

Baal HaSulam definește acest aspect ca fiind ” de bază „, adică nu face obiectul niciunei analize și dincolo de acordul inițial; este atributul de precursor a tot. Deci , ” … este complet in acord cu mintea noastră ca prim concept , că El are o dorință de a dărui bunătate asupra altora, adică creaturilor Sale . „

Să revenim la imaginea curenta, actuală a realității în care noi nu vedem nimic de genul acesta. Lumea noastră este plină de suferință; este ca și cum universul nostru lucreaza neobosit pentru a ” umfla ” disperarea, și totuși Baal HaSulam explică faptul că totul este destul de opus.

Faptul este că ne lipsește obiectivitatea și bunul simț;  suntem legați de intelectul nostru actual primitiv egoist și nu suntem în măsură să efectuam o anchetă ” pura”. Timp de ani de zile, nici eu nu puteam fi de acord cu mai multe postulate cabalistice.

Numai după ce am fost corectati, începem să gândim diferit, folosind mintea noastră largita. Apoi, totul se aranjaza, dar nu din cauza obiceiului sau a unui acord forțat; ci se bazează pe o analiză adevărată, logică , rațională , fără compromisuri. Noi vase – dorinte deschise în tine , iar pe baza lor, estimezi faptele .
Din partea a 4-a a Lectiei zilnice de Cabala 28/10/13 , Scrierile lui Baal HaSulam

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior:

Articolul următor: