Cele zece plăgi din Egipt

Întrebare: Ce sunt cele „Zece plăgi din Egipt”?

Răspuns: Scopul creației este urcarea la următorul nivel de existență, lumea superioară. În timp ce trăim pe Pământ, trebuie să  simțim lumea superioară, pentru a vedea sistemul de conducere, Creatorul a tot ceea ce există în această lume și care este ascuns de noi astăzi.

Egoismul, care este temelia noastră, forța enormă a naturii pe care trebuie să o transcendem, este ceea ce „rulează” in noi. Pe de o parte, ego-ul ne conduce în sus; pe de altă parte, nu ne va elibera. La urma urmei, dacă ar fi să ne conducă ca de obicei, în sine, prin toate configurațiile și structurile prin care am trecut în cursul evoluției-epoca umană primitivă, epoca sclaviei, epoca feudală, epoca capitalistă, epoca socialistă – nu ar fi clar spre ce am continua.

Dar, egoismul pune un „zid” în fața noastră, nu putem merge mai departe; astfel încât faza actuală se numește „ultima fază a dezvoltării umane de pe Pământ.” Cu alte cuvinte, egoismul ne presează sa ne unim pe de o parte, dar pe de altă parte, nu ne va lăsa să ne unim. Prin urmare, singura soluție la care putem ajunge este de a transcende „Faraonul” (egoismul), deasupra Egiptului la următorul nivel de existență, sistemul superior de conducrere.

Despre aceasta vorbește  înțelepciunea Cabala. La aceasta trebuie să ajungem. Cele „Zece plăgi din Egipt”, există în scopul de a ne rupe complet si a ne îndepărta de egoism. Acest lucru se datorează faptului că egoismul nostru este format din zece părți, care sunt cele zece Sefirot: Keter, Hochma, Bina, Hesed, Gevurah, Tifferet, Netzah, Hod, Yesod si Malchut. Fiecare dintre ele „descrie” pentru noi un anumit tip de existență în interiorul ego-ului.

Noi trebuie să ne eliberam treptat din aceste zece Sefirot, aceste zece moduri de existență. Acest lucru se întâmplă atunci când începem să vedem că fiecare dintre ele este finit, incomplet, ducând pe un drum orb și neoferindu-ne nicio speranță de a ne continua existența în interiorul ego-ului.

Faza finală a fiecăreia dintre aceste zece nivele, aceste caracteristici, aceste părţi ale ego-ului nostru, o reprezintă cele zece plăgi ale Egiptului. După ele nu mai este posibil să rămâi în interiorul ego-ului. În schimb, trebuie să te ridici și să fugi de el, orbește. De pe nivelul actual, nu putem vedea nivelul următor, astfel încât zborul din Egipt se întâmplă la miezul nopții, în întuneric total.

Cele zece plăgi ale Egiptului sunt, de fapt, o separare de egoismul nostru, atunci când  fugim în întuneric și nu este clar unde ne îndreptăm. Dar lucrul cel mai important este că noi fugim de el! Și așa, treptat,  dezvoltăm perspectiva unei vieti noi, o lume nouă, noi întinderi eterne, infinite și perfecte.

Întrebare: Este posibil să descurcam fără plăgi?

Răspuns: Nu. De fapt, nu este durere, ci doar iluminare interioara. Plăgile trec peste ego-ul nostru și în aceste stări ne ridicăm deasupra lui!

Comentariu: Se pare că, dacă mă identific cu ego-ul, simt plăgile. Dar, dacă mă ridic deasupra lui, adică, mă identific cu Moise, care mă conduce înainte, nu le simt.

Răspuns: Aceasta este modul în care funcționeaza plagile. Acestea obligã omul să se ridice deasupra lor, iar apoi sa se opreasca şi să simtă ego-ul. În cazul în care omul se ridică deasupra, el oprește senzația. Apoi, începe o viață nouă, relaxată.

Așa că, de fapt, cele zece plăgi nu sunt cu adevărat plăgi. Ele sunt cel mai mare dar pe care Creatorul il dă omului, împingându-l forțat in afara egoismului. Așa că, hai  să fugim de el și să câștigam o lume nouă!

De la KabTV  „Noutăți cu Michael Laitman” 4/12/16

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior:

Articolul următor: