Coabitare Civilizata sau „Bazar” European?

Intrebare: Sa presupunem ca putem decide toti ca strainii care vin in tara noastra fac rau. Insa cum putem sa fim de acord cu ceva mult mai pozitiv si integral?

Raspuns: Una este daca vorbim despre o familie, ai carei membrii sunt obligati sa ajunga la un acord, adica, sa fie de acord sau nu. Insa daca vorbim despre felul de egoism care nu ne obliga sa fim impreuna, ca in exemplul cu muncitorii straini, atunci este vorba despre un cu totul alt lucru. Aici este nevoie de a ajunge la simtul necesitati unei integrale, pamantene, si coabitari civilizate, care trebuie construita pe educatie.

Ades sunt intrebat:

– Esti evreu?
– Da.
– Ai probleme cu vecinii tai?
– Desigur! Cine nu are?
– Esti de acord cu deschiderea granitelor? Poti trai in pace cu ei?
– Desigur!
– Atunci de ce nu faci asta?
– Sunt de acord! Insa doar dupa ce ii educam pe fiecare dintre ei.

Nu as putea trai in acelasi apartament cu vecinul meu, decat dupa ce ajungem la o intelegere reciproca. Insa pentru a ajunge acolo trebuie sa trecem prin procesul educatiei, sa ne intelegem reciproc, sa ne simtim, si sa ajungem mai aproape unul de celalat. Fara asta nu puteti deschide granitele.

In Europa au deschis granitele si acum vor sa le inchida din nou. De ce? Ei bine, pentru ca, in timpul celor 20 de ani ai existentei pietei Europene nu s-au ocupat de educatia oamenilor.

As spune chiar era un „bazar” European, nici macar o piata pentru ca ei nu au urmarit cresterea sau integrarea oamenilor. Exista un numar mare de culturi, limbaje, etc. „Noi suntem Europa!” Cum anume sunteti Europa? Devine clar astazi ca este vorba de fapt doar de un amestec de oameni incompatibili. Dupa atata timp, a fost creata cumva o nationalitate Europeana, o cultura? Nu. Dimpotriva, contradictiile incep sa se manifeste in exterior din ce in ce mai mult.

Cu alte cuvinte, educatia ar trebui sa preceada absolut toate actiunile.

Din „Lectii despre Noua Lume” #6, 12/14/12

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed