Colericul — Un erou al timpului nostru

552.03Cele patru tipuri de temperament uman corespund celor patru etape de dezvoltare ale egoismului.

Flegmaticul este egoism lent, greu, simplu, relativ primitiv. O persoană poate fi un mare om de știință, dar manifestarea sa externă, ritmul și frecvența sa internă sunt de acest tip. Urmează sangvinicul, melancolicul și abia apoi colericul.

Când studiem cele patru etape ale dezvoltării egoiste, ele sunt aranjate exact așa: prima etapă este pasivă, a doua este căutarea opusului etapei pasive, a treia etapă este realizarea incompletă și sentimentul de lipsă în această realizare și doar ultima etapă este dorința reală dezvoltată.

Cu toate acestea, în principiu, fiecare dintre aceste etape le include de asemenea pe toate patru. Prin urmare, spunem că sunt patru etape, iar dacă le împărțim în alte patru, atunci sunt șaisprezece.

Cea mai mare dorință este colericul. Dar vorbim despre dorințe „nete” și în niciun caz despre „culoarea” acestor dorințe. Atât un artist, cât și un lăcătuș pot fi colerici.

Comentariu: Dacă ultima etapă este colericul, atunci putem presupune că ne aflăm acum într-un stadiu în care predomină acest tip de reacție.

Răspunsul meu: Da, chiar prevalează. Cert este însă că stresul intern trăit de un coleric, care nu vede unde se poate aplica, îl obligă să se întindă pe canapea. Există un dezechilibru intern imens în interiorul lui, anxietate cu apatie externă absolută. Așa se manifestă un coleric în zilele noastre.

Prin urmare, dacă te uiți la el din afară, poți spune: „Păi, ce fel de coleric este? Colericul aleargă din colț în colț, se repede, nu știe ce caută”. De fapt, nu are unde să fugă. Are o frământare interioară pentru că nu vede niciun scop extern. Există un conflict între starea lui internă și cea externă.

Acești oameni sunt cei mai sensibili. Colericul este un creator, un purtător al unei uriașe dorințe; nu este executor ci transportor. Prin urmare, oamenii de toate temperamentele ar trebui reuniți într-o echipă, astfel încât să se poată naște ceva în urma amestecului lor. Se pare că oamenii colerici sunt necesari.

Din Kab TV “Conversaţie despre Educaţia Integrală” 5/24/12

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior: