Competiţie: Două feţe ale aceleiaşi monede

Întrebare: Ce înseamnă pentru înţelepciunea Cabala competiţia?

Răspuns: Conform înţelepciunii Cabala, competiţia este foarte importantă. Ce am putea obţine dacă nu există competiţie? Cei doi mari inventatori, Nicola Tesla şi Thomas Edison, de exemplu, au făcut descoperiri enorme în domeniul ingineriei electrice şi au inventat generatorul, instrumente care funcţionează cu curent alternativ, etc.

Este interesant că foarte multe mari descoperiri, care au fost foarte benefice pentru umanitate, provin din competiţii copilăreşti şi din dorinţa de a nu lăsa pe alţii înaintea ta. În acelaşi timp, oamenii de ştiinţă nu sunt de fapt interesaţi financiar ci vor să se afirme: „Voi dovedi că sunt mai bun”

Este imposibil să ai succes fără competiţie. Competiţia adevărată duce întotdeauna la apariţia unui nou atribut.

Competiţia este foarte benefică, chiar şi pentru copii.

Totuşi, totul trebuie să fie în limitele normal egoiste pe care le înţelegem: „Vreau să învăţ de la alţii”. Să învăţ de la alţii înseamnă să fiu ca ei. Totuşi, să fiu ca ei înseamnă să intri în competiţie cu tine însuţi, pentru a atinge un anumit nivel.

De aceea, există două tipuri de competiţie. Poate fi o competiţie care motivează şi o competiţie care ucide. Există întotdeauna un element de invidie, dar întrebarea este dacă vreau să îmi strivesc adversarul sau dacă, mulţumită exemplului lui, vreau să fiu ca el sau chiar mai mare. Acesta este motivul pentru care în competiţie există atât aspecte pozitive cât şi negative.

Din emisiunea de pe Kab TV „Conversaţii cu Michael Laitman” din 17.06.2015

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"" Comentarii RSS Feed

Articolul precedent:

Articolul următor: