Confruntarea dintre Avraam şi Nimrod

115.06Comentariu: Unul dintre cabaliștii faimoși, comentator al Tanakhului, David Altschuler a scris că înainte de timpul regelui Nimrod, toți oamenii erau egali și niciunul dintre ei nu s-a ridicat pentru a-i domina pe alții. Dar Nimrod a început să domine și să domnească pe Pământ. Atunci oamenii au început să construiască Turnul Babel.

Răspunsul meu: Turnul Babel, Migdal Bavel în ebraică, din cuvântul „lebalbel” (confundare), înseamnă confuzie, amestecare de limbi. Aceasta înseamnă că egoismul a devenit mai înalt decât oamenii iar ei au încetat să se înțeleagă unul cu altul.

Întrebare: Aici au apărut două personaje, Avraam și Nimrod, care simbolizează binele și răul, o forță pozitivă și una negativă. Avraam a susținut că este necesar să se unească deasupra contradicțiilor apărute iar Nimrod a propus să se împrăştie și să se aşeze peste tot în lume. Care este rezistența aici?

Răspuns: Avraam a chemat la aceeași unitate ca înainte. Doar că atunci era firească, iar acum când au apărut contradicțiile, a fost necesar să se realizeze o conexiune deasupra lor. Nimrod a pledat pentru ceea ce se numește dezvoltare capitalistă, pentru o decizie rațională.

Amândoi aveau dreptate. Pentru că, pe de o parte, Avraam spunea: „Am trăit bine. Acum egoismul a crescut și ne separă. Să ne unim!” Nimrod, însă, s-a gândit: „De ce trebuie să ne unim? Tot ce vine din natură este bun. Dacă a apărut egoismul, acesta ne va dezvolta. De ce ar trebui să ne uniformizăm din nou?”

Întrebare: Este clar că a apărut un conflict între ei. Dar, din moment ce Tora nu vorbește despre corporalitate, ce înseamnă, din punct de vedere intern, că două forțe se manifestă într-o persoană: Avraam și Nimrod? Ce sunt aceste forțe?

Răspuns: Avraam a chemat oamenii care posedau aceste două ţinte: să ridice punctul de unitate, să-l ridice și mai sus, deoarece în acest scop se dezvolta egoismul.

Nimrod a susținut că egoismul era necesar pentru sinele său, astfel încât, folosindu-l, să începem să ne dezvoltăm fizic și tehnologic.

Nimrod, din cuvântul „mered” (revoluție), s-a opus naturii integrale. Era convins că egoismul ar trebui folosit ori de câte ori este posibil.

Întrebare: Egoismul nu este natura? Se pare că Nimrod mergea într-un mod natural, urmându-şi natura.

Răspuns: Depinde ce urmărea el. Natura se bazează pe echilibru și se află în homeostazie internă. Egoismul, ca și cancerul, încalcă totul.

Se pare că, pe de o parte, natura este construită pe concurență și, pe de altă parte, este construită pe interacțiune, pe echilibrul a două sisteme opuse. Un sistem este Nimrod, iar celălalt este Avraam. Problema este cum să le echilibrezi.

Din emisiunea de pe KabTV “Stări Spirituale” 13.05.2019

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior: