Construirea societății viitoare, partea 3

Pentru a ajunge la starea de dăruire

Întrebare: Natura ne obligă să ne conformăm cu legea primirii și noi constant avem grijă de satisfacerea propriilor noastre nevoi. Asta este natural, suntem creați în acest fel. A doua lege “a da societății, a avea grijă de societate, de apropiați” este ascunsă de noi.

Cu toate acestea, Creatorul ne obligă să ne supunem acestei legi, trimițându-ne lovituri și suferințe; dar noi pur și simplu nu le asociem cu eșecul de a ne conforma cu această lege. Așa că, până la urmă, noi nu avem deloc libertatea de alegere? Așa cum scrie Baal HaSulam: Datoria noastră absolută este să ne supunem în mod complet legii naturii.

Răspuns: Nu, o persoană nu este obligată în mod strict să facă asta, ci doar este împinsă ca el sau ea să adopte legea dăruirii în mod conștient, conștientizând necesitatea acesteia.

Ce înseamnă conștientizarea? Atunci când sunt pe cont propriu, cineva ar putea spune, conștiința civică, că înțeleg că trebuie să fac asta, dar nu de dragul meu, ci de dragul celorlalți și al Creatorului. Accept această lege și o execut, dar nu involuntar, ci o realizez cât de mult bine pot să fac cu această faptă pentru ceilalți și pentru Creator. Doar de dragul lor! Și în niciun caz de dragul meu personal!

Asta nu mă face un animal chiar și mai dezvoltat, stând pe același nivel cu alte animale, deoarece omul nu are îndeplinirea automată, instinctivă a legilor naturii; omul însuși trebuie să le îndeplinească. Adevărul este că trebuie să ajung la un nivel complet diferit, calitatea dăruirii și a iubirii și nu îndeplinirea instinctivă a legilor naturii. Prin asta mă ridic la nivelul Creatorului.

De pe KabTV “Fundamentele Cabalei”, 2/7/19

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed