Contradicțiile dintre religia modernă și Înțelepciunea Cabalei

Întrebare: Oamenii religioși cred că ar trebui pur și simplu să păstrăm Mițvot (poruncile) și să-L așteptăm pe Mesia. În contrast, tu crezi că depinde de noi “să-L trezim” și “să-L invităm” să vină la noi. Pe ce se bazează opinia ta ?

Răspuns: Există o contradicție între punctul de vedere al religiei moderne, și subliniez modern, și Înțelepciunea Cabalei : ele sunt diametral opuse. Religioșii afirmă corect că diferențele dintre noi sunt ideologice și, de aceea, sunt și practice. Nu este doar o problemă și, anume, care este mai importantă : performanța mecanică (Maase) sau intenția (Kavana).

Lumea evoluează prin dezvoltarea continuă a egoismului în orice obiect natural la toate nivelele lui : mineral, vegetal, animal și vorbitor. Ego-ul evoluează gradual prin etapele 1,2,3 și 4 în care egoismul minim de la nivelul 1 este cel mineral, iar cel maxim de la nivelul 4 este uman. De asemenea, există sub-nivele și sub-sub-nivele pentru fiecare dintre aceste nivele. De fapt, conform valorilor egoismului, toate caracteristicile fiecărui obiect natural sunt determinate.

Egoismul general al naturii evoluează în intensitate conform cu acel nivel. Cea mai mică evoluție este la nivelul 1 și cea mai rapidă este la nivelul 4. Dezvoltarea sub influența obligatorie a forței egoismului este numită calea Beito, în timpul ei. Din moment ce în religii nu există posibilitatea influențării stilului dezvoltării, credincioșii acceptă pasiv dezvoltarea ca și cum le-ar fi dată de Creator și consideră obediența față de El ca fiind ceva drept, adică că le este dată de Sus.

Înțelepciunea Cabala descoperă Creatorul în natură (Elohim [Creator] în Ghematria = HaTeva [natură]) și crede că totul derivă din natură și că nu există nicio altă forță care să determine altceva în lumea noastră în afară de ea. Dar întregul scop al creării lui Adam (omul) și prin urmare tot ceea ce-l precede, este în scopul dezvoltării omului la nivelul de Creator. Așadar, Adam este numit “Adam”, cuvânt care provine din “Domeh” (similar), “Domeh LeBore” (similar Creatorului). Astfel spus, scopul evoluției lui Adam este să atingă nivelul Creatorului, așa cum este scris în Tora, “Shuvu Bnei Yisrael Hashem Eloheinu” (Hosea 14:2), “Întoarceți-va, fii ai lui Israel, către Domnul Dumnezeul vostru, către nivelul Creatorului.”

De aici, rezultă că punctul de vedere al religiilor și al Cabalei cu privire la dezvoltarea lumii și rolul umanității sunt diametral opuse. Religia oferea un rol pasiv umanității, în timp ce Înțelepciunea Cabala, din contra, oferă un rol activ, “… cunoaște pe Dumnezeul tatălui tău și venerează-L…” (Cronici 1, 28:9). În primul rând, se spune “Cunoaște”, și după asta vei ști cum să muncești de dragul Lui și ce înseamnă muncă asta în sine.

Dar problema este mai amplă. Religia insistă că omul trebuie să știe și să se supună Mițvot doar mecanic, dar în felul acesta înfierează omul și îi limitează dezvoltarea. Spre deosebire de aceasta, Înțelepciunea Cabalei afirmă că totul a fost creat pentru dezvoltarea omului astfel în cât să atingă nivelul Creatorului, să atingă unicitatea Creatorului în dezvoltarea să personală. Dezvoltarea este determinată în forma de “adeziunea” omului cu Creatorul, atunci când devin egali în acțiunile lor. Dar, acesta este un lucru pe care religiile le este teamă să-l admită, așa că predau, cer și permit doar învățarea și aplicare mecanică a Mițvot.

 

 

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed