Corpul şi sufletul din punctul de vedere al vechilor filozofi şi Cabala

Comentariu: Aşa cum se ştie, mulţi filozofi şi Cabalişti au menţionat demult că vechii Greci au vizitat Iudeea şi au învăţat de la Cabalişti. De exemplu, marele antic grec, filozoful şi matematicianul Pitagora, a scris: „Sufletul nu moare niciodată, ci trece în linişte să locuiască în altcineva. Toate lucrurile se schimbă, nimic nu piere. Sufletul trece încoace şi încolo, ocupând acum acest corp, apoi altul… La fel cum ceara este ştanţată în anumite figuri, apoi este topită, apoi este ştanţată din nou în alte figuri, şi totuşi este întotdeauna aceeaşi ceară, la fel şi Sufletul începe întotdeauna la fel, totuşi poartă diferite forme în diferite momente.”

Răspunsul meu: Este vorba de reîncarnare. Nu pot să spun că a înţeles corect ce înseamnă un suflet. Dar ceea ce a spus este corect.

Învăţătorul meu obişnuia să spună că un corp uman este ca o cămaşă pe care o schimbi, dar sufletul rămâne acelaşi.

Comentariu: Socrate a scris: „Aşa cum nu ar trebui să încerci să vindeci ochii fără cap sau capul fără corp, la fel nu ar trebui să tratezi corpul fără suflet.”

Răspunsul meu: În Cabala, prin corp se înţelege dorinţa. Corpul nostru fizic nu este luat în calcul, nu este nimic mai mult decât un animal.

Comentariu: Aristotel a spus: „Prietenia înseamnă un singur suflet care locuieşte în două corpuri.”

Răspunsul meu: Este spus foarte frumos. Prietenul meu şi cu mine suntem un singur întreg, suntem separaţi doar de corpurile animale.

În Cabala, un prieten înseamnă cineva care îmi este partener în munca spirituală. Iar tot ceea ce vreau să leg de Creator, îi dărui lui, iar el îmi dăruie mie şi împreună facem exerciţii cum să devenim similari Creatorului. Apoi, între noi se formează un câmp reciproc de dăruire şi iubire, în care este revelat Creatorul.

Din emisiunea de pe Kab TV „O discuţie legată de suflet” din 30.03.2017

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior: