Cucerind pământul lui Başan

Tora, “Numeri” , 21:31 -21-35 Şi aşa s-a aşezat Israel în toate cetăţile Amoreilor. De acolo a trimis Moise să iscodească Iazerul, pe care l-a luat împreună cu satele lui şi a alungat pe Amoreii care locuiau acolo. Şi întorcându-se, a luat calea spre Başan; iar Og, regele Vasanului, a ieşit înaintea lor cu tot poporul său, ca să se războiască la Edrei.

Atunci a zis Domnul către Moise: „Să nu te temi de el, că-l voi da în mâinile tale pe el şi tot poporul lui şi toată ţara lui şi vei face cu el cum ai făcut cu Sihon, regele Amoreilor, care locuia în Heşbon”. Şi l-a bătut pe el, pe fiii lui, şi pe tot poporul lui, de n-a lăsat viu nici pe unul din ai lui, şi a cuprins ţara lui.

Este vorba despre corectarea dorințelor egoiste ale unei persoane numite Og, regele Basanului, înspre dorințe de iubire și dăruire. Başanul este o regiune pe hartă spirituală generală numită țara lui Israel. Națiunea israeliană trece prin această țara distrugând toate intențiile egoiste, și apoi umplând-o și reconstruind-o din nou, trecând cu plugul peste ea cu intenţia de a primi şi le transforma în intenţii de dragul Cretorului.

Comentariu: Aici oamenii deja avansează împreună cu Creatorul, deoarece El îi spune lui Moise: “Nu te teme de el.”

Răspuns: Da, dar asta nu înseamnă nimic, deoarece instrucțiunile coboară de sus. Desigur, există o diferență în cazul în care sunt date în avans sau nu, dar în orice caz, o persoană trebuie să facă munca.

Cărțile care au fost scrise de către profesorii noștri includ de asemenea instrucțiuni care coboară la noi de la Creator, dar noi trebuie să facem eforturi mari pentru a le descoperi.

Ideea este că instrucțiunile clare te obligă să avansezi direct fără să faci greșeli, să treci apoi direct prin ele către atributul de dragoste și dăruire.

Instrucțiunile fac această cale mai dură. Când citim Tora se pare că totul este invers, când Creatorul pare să spună, “vei trece prin ea, nu este nici o problema”. Dar când avansez cu gândurile și reflecțiile mele, este calea mea: mi se permite să călătoresc, să fac ceva, și să cer ajutor. Aici, pe de altă parte ți se spune “du-te”, și asta este, trebuie să te supui. Nu este nici o îndoială aici. Nu pot fugi nicăieri și nu pot cere nimic pentru că mi s-a poruncit.

Acestea sunt stări incredibile, dar o persoană le poate depăși doar când este pregătită.

Întrebare: Este o persoană complet încrezătoare că este cu adevărat o instrucțiune?

Răspuns: Fără doar și poate. Acestea nu sunt niște invenții interne. Nu există nici un astfel de lucru în drumul spiritual! O personă simte o stare clară de conectare cu Creatorul, un dialog, cu atât mai mult, este o stare total fundamentată. Totuși această conexiune lasă loc de îndoieli; sunteți încă în mijloc, în alegerea pe care o faceţi, în dorinţa de a vă ascunde, pentru a scăpa și pentru a face cumva aşa cum vreţi.

Întrebare: Se pare că Israel cucerește orașele doar pentru că națiunile care locuiesc acolo sunt împotrivă lui?

Răspuns: Desigur, pentru că în felul acesta este construită dorință egoistă. În momentul în care te vede, se trezește. Nu există o altă cale. Pentru a putea atacă ego-ul trebuie să îl stimulezi. Uneori Creatorul o face calmând poporul: “Nu va faceți griji, voi vorbi Eu cu Faraonul”. Nu există nici o altă cale, pentru că dacă o persoană avansează cu atributul dăruirii, ego-ul ei crește și erupe dar doar până la un anumit punct.

Întrebare: De ce egoismul lui Og și Sihon stimulează Israelul?

Răspuns: Israel trebuie să treacă prin ținuturile Og și Sihon să le cucerească națiunile care trăiesc acolo, ceea ce înseamnă toate dorințele egoiste. În plus, nu este doar la nivelul, mineral, vegetal și animal ci și la nivelul uman. O personă trebuie să se ridice deasupra dorințelor egoiste și să le transforme în acte de dăruire.

Din emisiunea de pe Kab TV „Secretele cărţii eterne” din 01.07.2015

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Kabbalah" Comentarii RSS Feed

Articolul următor: