Cui se adresează Cartea Zohar?

Zohar pentru popor, Tora, „BeHalotha” 58: „Vai de cel care spune că Tora vine să ne spună povești literal și cuvinte needucate ale unora ca Esau și Laban. Și dacă e așa, chiar azi putem schimba cuvintele unui om needucat în lege și cu cuvinte chiar mai frumoase decât ale lor. Și dacă Tora indică lucruri lumești, chiar și conducătorii lumii au printre ei lucruri mai bune să le urmăm și să le schimbăm în lege în același fel. Însă, toate cuvintele Torei au cel mai de sus înțeles.

Este foarte greu de explicat Cartea Zohar începătorilor. Aceasta este o carte complet închisă. Textele ei par a fi literare sau istorice, uneori înfricoșătoare și mistice.

Când am început să studiez cu Rabaș mi s-a dat să studiez Articolul „Introducere în Știința Cabala” de Baal HaSulam, care este una din introducerile la Cartea Zohar. Dar toată metoda, tehnica muncii spirituale, este descrisă clar în ea în limbajul Cabalei și nu în limbajul simțirilor.

Cartea Zohar nu poate fi folosită ca manual, ea poate fi folosită doar ca material în afara lecțiilor, pentru oameni care studiază serios Cabala.

Întrebare: Ce secrete sunt ascunse în ea?

Răspuns: Este imposibil să dezvălui aceste secrete unui om, fiindcă totul îi va fi neclar, deoarece nu are o minte corespunzătoare, care să poată pune la un loc lucruri de neînțeles.

Realitatea este că un om, care studiază acum Cabala, are o psihologie obișnuită, pământească. El trebuie să lucreze la sine până când Lumina începe să-l schimbe puțin  și, în concordanță cu asta, el va începe să perceapă diferit materialul care este studiat.

Întrebare: Atunci, de ce a fost scrisă Cartea Zohar?

Răspuns: Pentru ca tu să ai ceva de studiat ca să te poți schimba și, pe măsura schimbărilor tale, să simți cum lumea, care părea unilaterală, se schimbă și vezi că acum ea e integrală.

Atunci o vei percepe complet diferit: complementară, interschimbabilă, ca pe un întreg comun. Toată natura minerală, vegetală, animală și umană va fi percepută ca un singur sistem.

Iar tu vei trăi în el. Tu vei fi incapabil să schimbi ceva fără să schimbi și altceva.

Cartea Zohar este un comentariu la Tora. În Tora, absolut tot ce se referă la calea unui om și al întregii omeniri este înregistrat de la început și până la sfârșit. Numai acela care se schimbă, în concordanță cu urcarea pe treptele spirituale, obține ceea ce este scris în ea.

Din Lecția în limba rusă din 26/08/18

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior:

Articolul următor: