Cum să definim adevărul și minciuna?

962.3Întrebare: Baal HaSulam scrie că nu există nimic mai sublim decât adevărul și nimic mai jos decât o minciună. Cum putem defini categoriile „adevăr” și „minciună” în lumea noastră? Unde este adevărul aici? La urma urmei, fiecare are propriul său adevăr.

Răspuns: Exact aceasta este problema. Prin urmare, nu suntem orientați corespunzător spre nimic în viața noastră și înlocuim tot timpul minciunile cu adevărul și adevărul cu minciunile.

Întrebare: Unde poate fi găsit acest dispozitiv de măsurare? Care și cine este reperul?

Răspuns: Numai știința Cabalei vorbește despre asta. Vedem cum toate religiile, filozofiile și psihologiile devin nebuneşti. Și la fel, întreaga lume.

Comentariu: Într-adevăr. Nu există un acord general acceptat ca fiind adevărul.

Răspunsul meu: Nici unul. Puteți chiar să treceți prin codurile penale, procedurale și tot felul de alte coduri, de la țară la țară, și veți vedea că toată lumea are concepte diferite despre adevăr și fals.

Întrebare: Dar dacă este natural, poate este corect? Cine a spus că ar trebui să existe un singur concept al adevărului?

Răspuns: Dacă indienii locuiesc undeva, eschimoșii undeva, africani undeva și nu sunt conectați între ei, atunci este normal. Dar dacă globul devine rotund și toţi oamenii comunică între ei și toată lumea are nevoie de un teren comun pentru a se înțelege, pentru aceasta, practic avem nevoie de o singură lege.

Aceasta este la fel ca legile fizice. De exemplu, legea gravitației este aceeași pentru toți și nimeni nu are probleme cu ea. Acest lucru este firesc. Legile sociale ar trebui să fie la fel. Dar pentru că suntem egoiști, toată lumea vrea să aplice legile pentru ei înșiși.

Nu putem schimba legile naturii în niciun fel. Iar legile sociale ne sunt date, astfel încât să le putem adapta tot timpul la noi înșine și la adevăr. De aceea se spune: „Căutați dreptatea”. Căutați mult timp, căutați toată viața, din generație în generație, și treptat veți avansa. Atunci veți avea o societate care va merge cu adevărat înainte.

Din emisiunea de pe KabTV  “Stări spirituale” din 22.04.2019

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior: