Cum să rămânem tineri?

Întrebare: Adolescenții care sunt implicați în educația integrală acționează ca niște adulți, dar, în același timp și ca niște copii. Această linie de demarcație este foarte fină. Care este modul de a interacționa cu ei, dacă schimbarea aceasta de roluri are loc în mod constant?

Răspuns: Aceasta depinde de persoană. Există, desigur, deosebiri în modul în care se maturizează băieții și fetele. Cunoaștem faptul că fetele de dezvoltă și se maturizează mai repede decât băieții, prin urmare vârsta nu se măsoară prin numărul anilor. Cu toate acestea, există băieți care devin responsabili și se maturizează la o vârstă fragedă. Și mai există și aceia răsfățati, care vor să rămână copii, nu vor să-și asume responsabilități și stau pe margine, întotdeauna, atunci când problemele trebuie înfruntate. Această diferență, însă, dispare treptat într-un cerc integral.

Remarcă: Ne este foarte greu, mie și multor altor specialiști, să interacționăm cu ei, pentru că ei au simultan două reacții: aceea a unui adult și aceea a unui copil.

Răspuns: Este ceea ce sunt ei. Încearcă să te pui în locul lor, să vorbești ca și ei (aceasta este o abordare naturală), să stai alături de ei și să le dai dreptate, pe deplin. Apoi vei începe, dintr-o dată, să vezi lumea prin ochii lor, să o simți prin percepția lor și să fii de acord cu ei. Vei fi nevoit să te ridici, de la această vârstă fragedă.

Întrebare: M-am considerat dintotdeauna o persoană progresistă. Acum mă simt ca un înapoiat, în această problemă. Cum pot rămâne tânăr și liber, în interiorul meu?

Răspuns: Stai împreună cu ei, la un seminar, vorbește și gândește așa cum fac ei. Încearcă să interpretezi acest rol. Dintr-o dată, te vei sinți tânăr și vei înțelege că așa ar trebui să fie. Vei absorbi viziunea lor despre lume pentru că, altfel, nu vei fi capabil să faci nimic.

Deasemenea, le poți da mai multă libertate și-i poți lăsa să facă așa cum simt ei că este necesar, cu excepția unui anumit cadru, care trebuie să nu fie încălcat, pentru a se preveni ceea ce este indezirabil: relații sexuale promiscue, droguri, etc.
From a Talk on Integral Upbringing, 4/2/2013

 

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior: