Cum sa trecem prin Armura Egoismului

Intrebare: In trecut Kabbalah a fost transmisa prin intermediul unui lant de cabalisti, de la unul la celalalt, intre persoane selectate, suflete speciale. Astazi, conditiile s-au schimbat si Kabbalah trebuie sa fie facuta cunoscuta in toata omenirea. Cum realizam acest lucru?

Raspuns: Pe masura ce devenim mai distantati de primul “om”, Adam HaRishon, care a fost primul ce a dezvaluit lumea spirituala cu 5771 de ani in urma, devine necesar sa simplificam aceasta intelepciune chiar mai mult si sa o reducem pina la nivelul de intelegere al maselor. Sintem martorii asa numitei “coboriri a generatiilor” care devin mult mai “materiale”, adica dorintele lor egoiste devin si mai mari. Vedem cum egoismul creste de la generatie la generatie.

Din aceasta cauza, sufletele de astazi au un potential mai mare decit cele anterioare, ceea ce le permite sa primeasca, sa inteleaga si sa dobindeasca mai multe. Pe de alta parte, este mult mai dificil sa le atinga, adica, in final sa accepte si sa inteleaga.

De fapt, noi avem un asemenea ego enorm, incit acesta ne imbraca la fel ca si o armura contra gloantelor, o armura de o asprime extraordinara (Aviut). De aceea, incercam in mod constant sa simplificam si mai mult Kabbalah pentru mase. La nivelul la care creste egoul, ar trebui sa simplificam Kabbalah intr-atit incit sa o putem trece oricarei persoane, la orice nivel. Altfel, ea va ramine un mister pentru aceasta. Simplificind Kabbalah, nu privam persoana de liberul sau arbitru; ea tot va trebui sa depuna efort.

In final, daca o persoana arde de dorinta pentru placere, evaluata la „100 grame”, in timp ce alta o are de „500 grame”, atunci fiecare dintre ele are nevoie sa primeasca aceasta intelepciune, la acelasi calibru. Persoana va trebui sa depuna un efort care sa se potriveasca cu gradul in care poate patrunde o asemenea ascundere puternica. Nu o sa-i furam liberul sau arbitru.

Este datoria noastra sa aducem Kabbalah mai aproape de o persoana, sau altfel ea se va indeparta si mai mult. Egoul nostru ne indeparteaza de orice notiune despre spiritualitate si daruire. In trecut, era foarte simplu pentru oameni sa inteleaga, din moment ce era evident pentru ei ca acesta era adevarul ce se baza pe modelul sufletului lor. Astazi  totusi, ii este complet strain unui om din cauza egoismului sau; el este incapabil sa proceseze chiar si cea mai mica picatura de daruire, chiar intelectuala, ca sa nu mai mentionam pe cea emotionala.

De aceea, munca noastra consta in zona adaptarii Kabbalah, pentru a servi oamenilor. Dezvaluirea intelepciunii Kabbalah inseamna simplificarea ei intr-un asemenea grad si forma, astfel incit sa o faca asimilabila usor si liber de catre orice persoana, si sa vina cit de aproape este posibil de inima sa. De fapt, egoul nostru a crescut in asemenea proportii, astfel incit din ce in ce mai multe persoane au devenit surde la tot ce inseamna perceptia spiritualitatii.

Nu conteaza ca in trecut doar citiva alesi studiau, evitindu-i pe ceilalti, in timp ce astazi sint milioane. Egoismul in crestere egalizeaza toate conditiile. Astazi, putem cumpara carti de Kabbalah in orice magazin, putem invata despre ea din ziare si de la televiziune, dar oamenii tot esueaza in a auzi.

Din a 4-a parte a Lectiei zilnice de Kabbalah 1/7/2011, “Libertatea”

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed