Dansul cucerește sufletele

552.03Vi s-a pus o întrebare pe Instagram:

Sunt dansator. Am 31 de ani. Lucrez ca antrenor cu copiii și în cursul muncii mele am ajuns la concluzia că principiul cel mai important pentru mine este să nu rănesc sau să vătămez copilul. De asemenea, sportul dansului în sine nu este despre dans, ci despre ceea ce pot învăța copiii pentru viața lor viitoare. Acesta este modul în care gândesc.

Întrebarea mea este: cum îi pot ghida și ajuta să se poată regăsi în viitor? Cum pot să mă asigur că nu rup sau nu ucid unicitatea cu care ei vin la mine? Cum ar trebui să-mi definesc sarcina cu fiecare copil? Cum ar trebui să înțeleg ce are nevoie fiecare copil de la mine dacă a venit la mine?

Vin diferite tipuri de copii; cei care sunt dansatori incredibil de talentați și cei care nu ar trebui să se antreneze deloc. Cu toate acestea, ne-am întâlnit pentru un motiv, deși, probabil, mă înșel cu privire la acest lucru. Te rog, ajută-mă să realizez asta. Cu mare respect, Yegor.

Răspuns: Iată răspunsul meu. În primul rând, toți cei care vin la tine sunt conduși la tine. Forța superioară îi conduce; nu există accidente în lume. Prin urmare, ar trebui să prețuieşti fiecare copil, nu numai pentru că este potrivit în special pentru dans, ci și datorită faptului că a fost condus la tine.

Pasul următor este foarte important. Poate că te va părăsi acum și nu se va mai întoarce; totuși, venirea la tine și părăsirea ta vor juca de asemenea, un rol anume, posibil mare în viața lui.

Devii deja un participant la destinul său. Prin urmare, trebuie să faci ca imaginea lui despre tine, despre dans și despre arta ta să rămână pozitive, chiar dacă sunt trecătoare. Acesta este primul lucru.

În al doilea rând, încearcă să-i dai impresia că dansul formează o persoană, că o persoană vrea să se exprime pe sine prin dans.

Dansul este, s-ar putea spune cea mai veche, mai stabilă și mai naturală expresie a sinelui. Popoarele primitive dansau în jurul focului, unul cu altul. Porumbeii se rotesc între ei și așa mai departe. Totul este în dans. Nu prin vorbire, care a fost creată mai târziu, ci prin dans.

Adică dansul este o expresie internă a impulsurilor și aspirațiilor sufletului. Prin urmare, este un limbaj foarte serios din interiorul naturii, foarte profund și cel mai natural.

Baletul poate exprima orice aspirații, dorințe și sentimente, inclusiv empatie. Nu este nevoie să spui nimic. Dacă este o acțiune reală, atunci orice mișcare a degetului mic sau întoarcerea capului înseamnă totul!

Dansul este o știință întreagă. Știm că există o știință a expresiilor și mișcărilor faciale. Toate acestea sunt legate de natura omului, de locul de provenienţă și așa mai departe. Aceasta este o conversație foarte profundă, care este foarte departe de noi astăzi. Astăzi suntem blocați faţă de toate acestea.

Dansul este o expresie a sufletului. Acest lucru poate uimi o persoană, o poate influenţa profund, lega de sine, îndepărta sau supune.

Întrebare: Este minunat! Aţi învățat vreodată să dansaţi?

Răspuns: Nu. Îl înțeleg. Am un fel de dor interior… că oamenii nu îl practică, inclusiv eu.

Se pot spune multe despre acest lucru, deoarece nu există stratificări ale tot felului de școli sau ale perioadelor istorice. Este de fapt limbajul sufletului.

Întrebare: Yegor mai întreabă: „Cum se poate păstra unicitatea fiecărui copil care vine la dans?”

Răspuns: Pentru a face acest lucru, trebuie să fiți un profesor foarte serios și să luați doar câțiva studenți și nu mai mulți, așa cum făceau înțelepții antici. Nu conduceau școli uriașe. Desigur, erau cei ca rabinul Akiva, dar de obicei erau doi sau trei oameni pe care un înțelept îi învăța și asta a fost tot.

Dansul este de fapt un limbaj. Nu vorbesc despre baletul modern. Vorbesc despre ceea ce poate fi exprimat prin mișcare.

Întrebare: Adică, prin predarea dansului, cineva poate creşte de fapt un înțelept?

Răspuns: Desigur! Aceasta nu este a dansa; cineva învață limba de comunicare cu alţi oameni. În principiu, pe lângă comunicare, nu avem nevoie de nimic altceva. Aceasta este corectarea lumii. Deci, de fapt dansul, așa cum ne învață știința Cabalei, este pur și simplu un lucru de nivel înalt.

Această apropiere este senzorială, fără cuvinte și chiar fără muzică. Este o expresie care nu este superficială, deși atât cuvintele, cât și muzica o pot completa. Când este exprimată corect, mișcarea corpului este suficientă. Vedem că dansul este totul pentru animale. Un animal vede pe altul și se înțeleg și interacționează.

Întrebare: Care ar trebui să fie scopul unui profesor care predă acest limbaj de comunicare, dansul?

Răspuns: Limbajul este de asemenea foarte specific. Este imposibil să impui o limbă unei persoane, deoarece fiecare limbă este limitată; este violență. Unul îl face să se exprime exact în acest fel. În mișcare și dans, dacă o persoană se relaxează complet, atunci se poate exprima, iar restul îl vor înțelege tocmai pentru că se exprimă și atât.

Întrebare: Adică sarcina profesorului, în general, este ca elevul să fie în dans?

Răspuns: Desigur. Tocmai pentru a se elibera de orice constrângeri exterioare.

Întrebare: Cum este asta? Acest lucru este imposibil de învățat!

Răspuns: Înveți doar cum te poți elibera de limitele tale interioare. Apoi, puteți deja să cântați în felul vostru și să vă exprimați. Nu este nimic altceva aici! Ceilalți trebuie doar să se anuleze cât mai mult posibil, să intre în voi și în înțelegerea voastră a unei experiențe interioare și apoi ei vă vor înțelege dansul.

Fără muzică, fără cuvinte, fără nimic – doar mișcări.

KabTV “Ştiri cu Dr. Michael Laitman” 25.01.2021

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed