De ce i s-a dat omului frica de moarte?

294.4Întrebare: Unul dintre cele mai comune concepte de astăzi este că omul trăiește doar o dată. Cu toate acestea, conform cercetărilor unor sociologi, frica de moarte este una dintre cele mai puternice trei temeri pe care le experimentează majoritatea oamenilor.

Dar dacă o persoană trăiește o dată, de ce i se dă inițial cunoștința că este muritor?

Răspuns: Desigur, ar fi mai bine dacă am fi ca niște animale, care nu înțeleg ce înseamnă moartea. Se tem de moarte instinctiv, dar nu au sentimentul „Nu voi exista”.

Iar oamenii care se află, aș spune încă la un nivel rudimentar de dezvoltare, nici ei nu au un astfel de sentiment. Și apoi apare nu frica de moarte, ci frica de dispariție.

De ce i se dă asta unei persoane? Ca să devină om. Dar în schimb, încercăm să folosim rațional această frică pentru ridicarea noastră, pentru dezvoltarea noastră. Drept urmare, încercăm să suprimăm cumva această frică, să o camuflăm și să o ascundem astfel încât să nu apară în noi.

Orice priveşte moartea, o îndepărtăm de noi înșine, fie că este vorba de un cimitir, o morgă, spitale sau aziluri de bătrâni, totul este acolo undeva, dar ne gândim mai puțin la asta și le atingem doar dacă este necesar. Iar ce este dincolo și dacă va fi ceva după, nu știm deloc.

Prin urmare, încercăm cu toată puterea să ne atașăm de anii în care existăm cu adevărat. În loc să privească la sfârșitul vieții sale, o persoană se uită la generația tânără și se implică în ea de parcă și-ar vedea continuarea în ea.

Dar, de fapt, aceasta nu este altceva decât auto-înșelare, pentru că nu avem habar. Nu există o viziune corectă și clară a ceea ce există după moarte. De ce este totul atât de ridicol, atât de ciudat? De ce există totul? Aceasta este cea mai importantă problemă a omului și a umanității.

La urma urmei, dacă nu ar exista moartea, întreaga noastră viață s-ar schimba: viziunea mea asupra lumii, atitudinea mea față de ea. Să spunem că am trăi la nesfârșit, că nu ne schimbăm, nu îmbătrânim. N-am avea idee cum am exista, care ar fi relația noastră unul cu celălalt, ce lume complet diferită am construi.

Din KabTV “Prim-plan. Misterul Sfinxului” 2/5/10

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul următor: