De ce ne plac lumânările aprinse?

Întrebare: De ce ne simţim confortabili atunci când sunt lumânări aprinse în cameră?

Răspuns: Asociem o lumânare cu căldură, lumină şi speranţă. Asta este ceea ce percepem, conform cu rădăcina noastră spirituală.

Lumânările de Hannukah simbolizează rezultatul războiului omului cu egoul său. Ce este de fapt o lumânare? Este un corp care conţine ulei, un fitil în interiorul uleiului şi un foc care arde fitilul. Toate aceste componente au un înţeles: Corpul este vasul spiritual, Kli, uleiul simbolizează Lumina Hochma care ne devine revelată şi fitilul este pentru discernământul pe care îl facem. Toate acestea împreună ne dău focul, Lumina.

Atunci când o persoană face discernăminte interioare destule, ducând un război cu egoul său, dorind să urce deasupra lui, independent de abordarea egoistă unde toate acţiunile lui sunt îndreptate numai spre împlinirea proprie, atunci când doreşte să se ridice deasupra naturii egoiste, asta se numeşte războiul Maccabes împotriva Grecilor.

În Ebraică, Maccabes sunt numiţi Makabim, care este o abreviere de la fraza Aceia care merg către Creator, să mă urmeze. În esenţă, noi ne separăm de Greci înăuntrul nostru – gândirea raţionlaă, dorinţa egoistă de a primii plăcere – şi ne ridicăm uşor deasupra a tot ce este lumesc la dăruire şi iubire pentru seamăn. Nivelul Bina înseamnă, Nu face altuia ceea ce tu urăşti.

În alte cuvinte, o lumânare este un simbol bun, frumos al naturii spirituale. De aceea ne simţim aşa bine şi confortabil când străluceşte.

Din programul “Cabala pentru începători” din 12/1/10

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior: