De ce trebuie o persoană sa fie educată?

Intrebare: Oamenilor nu le place sa-i educi. Ce inseamna idea de educatie pentru intelepciunea Cabala?

Raspuns: Daca ne uitam de exemplu la animale, vom vedea ca ele se dezvolta instinctiv si, de aceea, ele invata anumite aptitudini de la parintii lor. Mama ia puii la vanatoare si ii ajuta in toate felurile. Natura ii invata cum sa se adapteze corect la mediu. Putem vedea, in special, la animale cat de dezvoltat este acest instinct.

Totusi, acest institnct nu exista la oameni. Daca ramaneam la nivelul animal, am fi fost la fel, desigur, dar din moment ce noi ne dezvoltam rapid si in directii total diferite, adesea noi nu intelegem cum sa interactionam unii cu altii.

La animale, interactiunea este foarte simpla: prieten sau dusman, grupul tau sau strain. Exista multe feluri de relatii intre oameni. Intre animale conexiunea este ori pozitiva ori negativa. Ele sunt instinctive, pe cand omul trebuie sa le dezvolte in conformitate cu un sistem care ii este necunoscut, in special in zilele noastre in care lumea devine din ce in ce mai conectata reciproc si integral.

Esenta umana este total opusul relatiilor corecte intre noi, unde oamenii se raporteaza unii fata de altii, cu amabilitate, se gandesc la ceilalti ca la o familie buna –  ca la rudele lor de care sunt strans legati si invoca acelasi raspuns de la ceilalti. Din pacate, aceasta atitudine corecta nu face parte din natura noastra si noi suntem de fapt cele mai corupte animale. Nu veti gasi aceasta atitudine printre animale. Animalele nu se ranesc reciproc; nu sunt invidioase si geloase. Relatiile lor sunt numai la nivel instinctiv si nimic mai mult.

Animalele observa cine este puternic si cine este slab si astfel puterea este distribuita corespunzator. In grupurile umane apare un impuls total diferit: cruzime, impulsuri constiente care deriva din egoismul nostru neingradit, care se simte bine atunci cand altul se simte rau. Aceste impulsuri nu exista printre animale. Ele actioneaza pe baza unor principii foarte simple. Un animal care vrea sa manance ucide un alt animal, dar nu pentru ca vrea sa-i faca acestuia rau. Un animal nu vaneaza mai mult decat are nevoie sa manance ca sa supravietuiasca, pe cand omul actioneaza intr-o maniera neingradita gata sa ucida intreaga lume, desi nu are nevoie de ea.

De aceea, ceea ce trebuie sa facem noi este sa educam oamenii. Trebuie sa inseram forta pozitiva a lumii, in jurul naturii noastre egoiste, crude, negative.

Aceasta forta se gaseste in natura, dar trebuie s-o scoatem de acolo. Noi trebuie sa stim cum sa extragem forta pozitiva, cum s-o plasam impotriva celei negative si cum sa ne ridicam noi insine in conexiune intre cele doua forte.

Din lectia de Cabala in limba rusa 7/3/16

 

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Kabbalah" Comentarii RSS Feed

Articolul următor: