De ce un cabalist nu se teme de moarte

79.01Întrebare: Spui că un cabalist există deasupra nivelului morții, în timp ce o persoană obișnuită există sub acest nivel. Ce înseamnă?

Răspuns: Un cabalist nu se teme de moarte și un om obișnuit trăiește în mod constant în această frică, încearcă să uite de sine și cochetează cu el însuși prin diverse acțiuni doar pentru a nu crede că viața lui se apropie de sfârșit. Frica, o trăsătură de neînțeles a dispariției, încetarea vieții, „Atunci de ce exist, de ce fac toate acestea?”

Și deși aceste întrebări sunt foarte relevante pentru noi, ele rămân nerezolvate, în afara vieții noastre. Pur și simplu le eliminăm din noi înșine, ne angajăm în activități secundare și terțiare și lăsăm cel mai important lucru deoparte, ca și cum nu ar exista.

Dar dacă punem aceste întrebări ca fiind cele mai importante pentru noi, atunci orice altceva pur și simplu nu ar avea sens până nu le vom rezolva. „De ce nasc copii? De ce exist? Urmăresc tot felul de împliniri meschine în viață, pentru ce?!”

Iar cabalistul descoperă toate acestea și, prin urmare, există într-o mișcare absolut clară, reală. Pentru el, totul este la locul lui. Nu se angajează în jumătate de indicii, nu se ascunde de naștere și moarte, încetarea acestei vieți.

Înțelege importanța fiecăreia dintre stările sale. Se comportă rațional în această viață pentru că tratează fiecare fenomen în perspectiva lui prezentă, în dimensiunea lui prezentă, în importanța lui prezentă – în conformitate cu viața, mișcarea, moartea, reîncarnarea, atingerea unui scop final, care, poate, va fi în cateva vieti. El vede toată această perspectivă.

Și astfel pentru el această mică viață face parte și din multe. Înțelege unde este fiecare mișcare, fiecare acțiune. Adică nu se comportă în lumea noastră ca un om obișnuit care trăiește astăzi și mâine — „Ce va fi, va fi, ce pot să fac?” — fără să înțeleagă momentul următor, fără să-și imagineze dacă se va întâmpla, sau nu.

KabTV „În apropiere. Dincolo de ultima linie” 5/3/10

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed