De la suferință la fericire

Intrebare: Sentimetul de fericire vine doar dupa cel de suferinta?

Raspuns: Din pacate asa este. Un sentiment de fericire se poate construi doar pe o suferinta anterioara. Asa este spus si in Tora : “A fost seara si apoi a fost dimineata, ziua intai” (Geneza 1:5). Totul incepe cu seara si din noapte, deoarece fara a te simti rau, nu poti intelege ce este binele. Asa am fost creati si asa putem atinge ceva, doar prin contrastul dintre lumina si intuneric si oricare alte stari opozabile.

Prin urmare, doar o persoana inteleapta, deja cu experienta vietii, intelege ca este necesar sa treaca prin stari opuse fericirii, astfel incat suferinta sa îl ajute sa simta fericirea. Se intampla in felul acesta doar in lumea noastra. In spiritualitate este suficient ca noi sa incepem gradual sa clarificam intre noi cât de mult suntem separati si opusi in egosimul nostru material, pentru a putea construi starea spirituala deasupra noastra.

Asta inseamna ca nu trebuie sa experimentam starile negative in spiritualitate. Este suficient sa simtim starile negative fizic – slaba comunicare dintre noi, ura materiala si alte legaturi urate dintre noi – pentru a construi starea spirituala corecta impreuna.

Suntem intr-o stare atat de unica aici, aparent nu in lumea noastra, si clarificam toata calitatile rele din lumea noastra prin asta. Deasupra lor, putem construi lumea superioara, fara sa intram in starile ei negative.

Starile negative ale lumii superioare sunt numite Klipot (forte impure). Nu trebuie sa intram in ele. Avem destul in lumea asta ca sa putem construi peste ea. Asadar, intreaga dezvoltare materiala din lumea noastra ne este data pentru a putea construi lumea superioara peste ea.

Intrebare: Pentru a simti un nivel superior de fericire, trebuie sa simtim o suferinta totala?

Raspuns: Nu trebuie sa simtim stari spirituale negative pentru a atinge pe cele pozitive. Trebuie sa ne ridicam constant din lumea aceasta. Toate problemele sunt rezolvate si pot fi rezolvate cu conditia ca persoana sa faca legatura corecta in grup. Daca simtim stari rele, cadem in ele si nu putem face nimic cu ele, singura solutie este sa fim integrati in grup. Daca nu devii integrat cu grupul, vei suferi oricum. Vei cadea, iar caderea si suferinta ta vor fi necontrolate.

Din lectia de Cabala in limba rusa din 19.06.2016

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Kabbalah" Comentarii RSS Feed

Articolul precedent:

Articolul următor: