De la Yom Kippur la Purim

Întrebare: De ce sarbatorim Yom Kippur (Ziua Ispășirii)?

Răspuns: La Yom Kippur ne impunem cinci tipuri de restricții, nu numai restrictii alimentare. Toate restricțiile sunt legate de recepția  plăcerii,  apoi ne dorim sa daruim,nu sa primim.

Yom Kippur simbolizează dorința noastră de a ne îndeplini misiunea  și de a ne impune  restricții care duc la unirea între noi și unirea întregii lumi.

În acest fel vom descoperi dorințele noastre egoiste necorectate. După ce le-am examinat, retraind si regretând in timpul celor zece zile de Pocăința, de la începutul Roș Hașana până Yom Kippur, ne lamurim  cât de mult aceste dorinte sunt necorectate.Deci, ne angajam sa ne corectam, dar corecția finală se întâmplă de Purim.

Din Yom Kippur până la Chanukah vom corecta dorintele noastre de a fi rasplatiti, adică prima și cea mai simplă parte a egoul nostru. Și astfel această sărbătoare se numește, „Chanu-Kah” (ramai aici), ceea ce înseamnă o întrerupere, o odihnă.

Din Chanukah până la Purim vom corecta dorintele mai mari. Purim corespunde Yom Kippur („Ki-PUR” înseamnă „Ca si Purim”). Aceasta înseamnă că, pe Yom Kippur suntem deja pregatiti pentru Purim, pentru corectarea deplină a eului nostru, a intregii noastre naturi rele, până când este imposibil de a mai vedea ceva ca fiind rău.

Deci, de  Purim vom sarbatori complet diferit față de Yom Kippur: vom bea si vom manca fara restrictii.

Dar, pe Yom Kippur dorințele noastre nu sunt inca corectate, si nu ne este permis sa le folosim. Nu putem fi fericiti, nu putem mânca, nu putem bea, nu putem fi plini de noi insine. Aceasta deoarece tot ce se afla in noi este egoism, gânduri numai despre noi înșine.

Dar dacă ne corectam treptat dorințele noastre, atunci noi suntem eliberați de limitări și ajungem la o stare în care totul este permis pentru noi! Aceasta este ceea ce simbolizează sarbatoarea Purim, corecția finala.

Noi trebuie să ajungă la această stare prin conectarea cu alții. Deci, de Purim se obișnuiește sa trimitem cadouri unul altuia, dovedind corectare și bunavointa de a relationa  bine cu fiecare.

Rezultă că Yom Kippur este punctul de plecare al procesului de corecție în relațiile dintre oameni. Și povestea profetului Iona invata despre obligația poporului lui Israel, pe langa corecția personala, sa aduca toate națiunile lumii la unitate.

Nu este util să ne bazam pe post o zi pe an, și prin aceasta sa ștergem toate păcatele și fărădelegile pe care le-am comis de-a lungul anului . Se spune că crimele împotriva altora nu sunt iertate pe Yom Kippur in cazul în care persoana vătămată nu ne iartă.

Suntem egoisti și credem că toate depind doar de modul in care ne facem noua insine cat mai mult bine posibil ; calculand astfel, am exploata întreaga lume care ne înconjoară; vrem să profitam și să primim de la toată lumea.

Numai teama de pedeapsă ne obligă într-un fel  sa egalizam veniturile noastre cu a celor de langa noi. Dar adânc în suflet, suntem complet indiferenți față de ei și întreaga lume ar putea arde, pe noi ne ingrijoreaza doar soarta noastra.

Trebuie schimbam această atitudine într-o atitudine opusă, astfel încât să ne  conectam și sa ne unim cu toată lumea și lucrurile vor fi mai bune pentru toată lumea. Numai atunci va actiona forța superioară. Creatorul va locui printre noi și va răspândi o bolta  de pace deasupra noastra.

Din Programul de Radio Israelian 103FM, 9/20/15

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed