Deconectarea comunităților, partea 1

Lipsa conexiunii spirituale cu Țara Israel

Întrebare: Din secolul 17 până în secolul 19, încă o apelare a fost adăugată la afirmațiile anti-semite standard, care a fost auzită în pături diferite ale societății: să ceară, să convingă, să implore evreii să se întoarcă la locul din care au venit acum 2000 de ani.

De exemplu, filozoful francez Charles Fourier a scris: “Evrei! Descendenți ai lui Cain și Iscariot, lăsați-ne, lăsați-ne! Traversați Marea Roșie din nou și mergeți în deșert, la pământul promis care va asteapta, la singura țară care vi se potrivește; voi, oameni răi, nepoliticoși și lipsiți de onoare, mergeți acolo!!!”

După așteptarea în van pentru orice acțiune concreta de la evrei, oamenii de stat au luat intiativa în mâinile lor. Împăratul francez Napoleon Bonaparte, în timp ce era în Acre, a spus că evreii sunt moștenitorii adevărați ai Palestinei și i-a îndemnat să accepte acest fapt și să se întoarcă acolo. O dispoziție de a ajuta evreii a fost exprimată de asemenea de către președintele american Abraham Lincoln.

Și ce au făcut evreii? Ei nu au fost în nicio grabă. Odată cu obținerea drepturilor în timpul perioadei emancipării, ei s-au grăbit în politică, știință și economie și au avut succes peste tot. Ei nu aveau timp pentru pământul Israel.

Cu toate acestea, anti-semitismul a crescut chiar și mai mult. Înainte, evreii erau urâți pentru lipsa asemănării lor, apoi ei au devenit ca toți ceilalți. Și totuși ura nu a dispărut.

Care este rădăcina paradoxului că evreii au așteptat atât de mult să se întoarcă în Țara Israel și când a apărut oportunitatea, ei nu au folosit-o? Cei mai mulți evrei trăiesc astăzi în afara Statului Israel. Care este rădăcină acestui fenomen?

Răspuns: Rădăcina este foarte simplă – lipsa conexiunii dintre oameni și pământ. Oamenii nu simt că pământul lor este aici, că ei sunt atașați de el. Unul nu simte nicio origine, nu vede nimic special în acest pământ.

Oamenii sunt divizați. O persoană vine de la celălalt capăt al pământului, întâlnește aici oameni care sunt complet diferiți de ei, care de asemenea se consideră pe ei înșiși Evrei și chiar și poate mai mari decât el.

Și o imagine paradoxală apare: fiecare evreu citește și i s-a spus că acesta a fost pământul lui și fiind ajuns aici, el nu a găsit nicio conexiune cu el. Climatul este teribil, pământul este uscat și pârjolit; nu sunt semne de viață. Ce este promis în el? Unde este pământul din care curge lapte și miere? Nu este nimic din acestea.

Mai mult, evreii care au venit în Israel nu arată ca evrei. Ei trăiesc în conflict între ei. O persoană care a venit aici din Europa înțelege francezii, germanii, britanicii și rușii printre care a trăit mai mult; nu poate înțelege deloc acești evrei. Până la urmă, oamenii au venit aici în primul rând din Maghreb, Asia sau din locuri chiar și mai distante. Reiese că nu este nimic familiar aici.

În plus, aici tu trebuie să lucrezi cu mâinile tale, să plantezi, să cultivi pământul ca să devină mai potrivit pentru agricultură. Reiese că evreii trebuie să facă munca pe care ei nu au făcut-o de mulți ani.

Din secolul 18 ei au fost angajați în industrie, afaceri, finanțe, știință și artă. Chiar și în Rusia, unde a fost un anti-semitism foarte puternic, fondatorii Societății Filarmonice Rusești, oamenii de știință și artizanii erau în principal evrei. Adevărat, ei deseori se ascund sub pseudonime, însă ei au fost la fel cu totul. Și unde pot fi găsite aici asemenea condiții?

Întrebare: Ce înseamnă că simți o conexiune cu pământul?

Răspuns: Sentimentul conexiunii fizice cu pământul nu mai este condiția care poate fi impusă evreilor astăzi. Această conexiune este interioară, spirituală.

Probabil conexiunea materială este simțită de cineva care a primit o educație evreiască religioasă specială. El a fost îndopat cu tot felul de povești despre țara sfântă și, prin urmare, doar a trăi pe acest pământ este deja o mare poruncă pentru el.

Pe lângă asta, în trecut, evreii erau pur și simplu plătiți să vină și să trăiască aici. Astfel câteva comunități mari au fost construite în Tiberia, în Safed, parțial în Acre, în Ierusalim și Jaffa.

Pentru mai multe pe acest subiect, citește cărțile mele Ca un mănunchi de trestii: de ce unitatea și garanția reciprocă sunt chemarea de astăzi și Alegerea evreiască: Unitate sau anti-semitism, fapte istorice despre anti-semitism ca o reflecție a discordiei sociale evreiești.

De pe KabTV “Analiza sistematică a dezvoltării poporului Israel” 8/12/19

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed