Dezvoltarea egoismului și metoda conexiunii, Partea 1

 Egoismul ca distrugător al societății

Întrebare:  Marele Cabalist din Evul Mediu Ramchal (Rav Moshe Chaim Lozzatto) a scris: „Nu există altă creatură care să facă rău, ca omul. El poate păcătui și să se răzvrătească, iar înclinația inimii unui om este rea din tinerețe, ceea ce nu este așa cu nicio altă creatură. ” (Daat Tevunot, 154, 165)

Aceasta vorbește despre creșterea egoismului. Ce este această calitate, care a fost revelată chiar și în acele vremuri?

Răspuns:  De obicei, dorința de a se bucura, de a fi plin, de a se asigura pentru sine se manifestă în oameni. Este la fel ca la animale, doar că, într-o formă mai extinsă.

Dar dacă animalele au o respingere reciprocă de a asigura protecţia și siguranța și dorința de a se asigura pe ele însele, este dorința lor instinctivă; o persoană nu are nicio limită la uriașa sa dorință egoistă de a absorbi totul, de a captura și de a subjuga.

Chiar dacă o persoană nu are nevoie de acest lucru, calitatea invidiei nu eliberează nicio persoană în cursul dezvoltării sale de dorința de a absorbi totul, de a aduna totul și de a îl adăuga sieşi. Acesta este egoismul pământesc. Există manifestări mai înalte, dar acest egoism pământesc există la toată lumea.

Prin urmare, egoismul uman nu este la fel de instinctiv ca cel al animalelor care le mișcă astfel încât să se mențină într-o stare naturală normală. Egoismul persoanei îl împinge să facă totul și vrea să suprime și să supună totul.

Nu numim dorințele animalelor „egoism”, deoarece ele omoară și mănâncă în propriul fel doar atunci când le este foame. Cu toate acestea, la o persoană, acest lucru se manifestă dincolo de toate nevoile sale animale.

De la o generație la alta, egoismul uman crește, spre deosebire de cel al animalelor. Prin urmare, ajunge într-o stare în care nu mai este posibil să faci nimic cu ego-ul, care începe să distrugă conexiunile dintre oameni în societate și chiar în familii. Egoismul devine vicios, nu un motor care ne avansează, ci un distrugător, așa cum a fost la început în Babilonul antic.

Din KabTV “Fundamentele Cabalei,” 7/1/19

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul următor: