Diferenţa fundamentală dintre Mafia şi legătura (frăţia) spirituală

Întrebare: Cum este diferită senzaţia mea faţă de Creator, de senzaţia pe care o am astăzi, în conexiunea cu prietenii?

Răspuns: Există o diferenţă calitativă între atmosfera unei simple unităţi cu prietenii şi unitatea în mijlocul căreia revelaţi Creatorul. Este diferenţa dintre comunismul de tip sovietic şi comunismul altruist despre care vorbeşte Baal Hasulam. Noi trebuie să aspirăm la conexiune, egalitate, unitatea completă şi garanţia reciprocă ca un singur om cu o singură inimă. Şi, această dăruire reciprocă între noi, nu trebuie să fie în scopul de a îmbunătăţi propriile noastre vieţi. Nu trebuie să ne transformăm într-o “mafie”. De aceea, Baal HaSulam scrie că principiile comuniste într-o manifestare egoistă, aşa cum a fost în Rusia, au fost foarte aproape de nazism.

De fapt, Rusia şi Germania au avut o foarte bună relaţie înainte de război. Dacă nu şi-ar fi împărţit teritoriile, ei ar fi devenit aliaţi în acest război, ca Germania şi Japonia. De fapt, prin natura lor, aceste regimuri sunt foarte asemănătoare. Numai din cauza apropierii frontierele lor şi planul de cucerire a acelui teritoriu, s-au transformat în duşmani.

Prin urmare, este important să se vizeze “Israel, Tora şi Creatorul”, în conexiunea din grup. Creatorul este scopul final, adică, întreaga lume, întreaga societate umană, natura mineral, vegetal şi animal sunt incluse în om, această imagine generală comună a fiinţei umane ca o lume mică, trebuie să fie îndreptată spre o forţă superioară, sursa vieţii noastre.

Nu avem decât un singur punct de contact cu forţa superioară. Ea ne-a dat naştere, creaţia, dacă noi nu suntem îndreptaţi spre Creator, vom ajunge la aceeaşi imagine ca în nazism sau comunism sovietic, deoarece această unitate va fi doar în propriul nostru interes. Nu vom ieşi din proprietăţile egoiste, dar vom organiza viaţa în cartierul nostru, oraşul şi lumea în forma în care ne vom simţi toţi bine.

Dar, asta nu se va termina, niciodată, bine. Deja am văzut astfel de exemple în istorie: utopici, kibbutz-uri, etc. La urma urmei, dacă această forţă nu vine din planul nostru, cui îi voi da? Vom reveni:” ce e al tău e al meu, ce e al meu e al tău” . Asta nu va duce la niciun rezultat real.

Eu nu pot să-ţi dau ţie şi tu mie, deoarece diferenţa noastră se va manifesta imediat. Cum spune proverbul: “nu este decât un pas de la iubire la ură”. Chiar şi oamenii care se iubesc trebuie să se certe, uneori, pentru a adăuga un pic de “piper” în relaţiile lor. Problema este că ne lipseşte linia mediană. Chiar dacă vom atinge dăruirea mutuală completă, în care fiecare dăruieşte la toată lumea, nu vom fi în măsură să echilibrăm aceste relaţii, fără participarea unei anumite componente superioare de la un alt nivel. Noi avem nevoie de linia mediană, altfel această iluzie va exploda şi se va termina în război.

Noi putem efectua un experiment cu un cuplu de îndrăgostiţi, să realizăm condiţiile unei vieţi minunate pentru ei şi, după un anumit timp să vedem ce li se întâmplă. Această formă de relaţie nu este viabilă şi nu poate exista prea mult timp. Pentru a face asta, trebuie să fiţi îngeri şi nu persoane, adică, să nu aveţi dorinţe egoiste.

Din partea a doua a Lecţiei zilnice de Cabala, 21.11.2013, Zohar

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior:

Articolul următor: