Diferente culturale

Intrebare: Eu sunt Musulman si am studiat Cabala de cateva luni. Este posibil sa vad legile religiei mele si sa imi corectez sufletul in acelasi timp ?

Raspuns: Cabala s-a nascut inainte de Judaism, Crestinism sau Islam. Torah vorbeste despre “darurile” lui Abraham pentru fii concubinei sale si trimiterea lor in Est, astfel punandu-se baza invataturilor din Est. Totul a plecat de la o singura sursa.

Dorinta colectiva este divizata in mai multe parti, fiecare parte are propria sac ale de corectie. Anumite parti pot incepe cu corectia imediata. Ei constituie grupul pe care Abraham l-a scos afara din Babylon. Celelalte parti au fost imprastiate in intreaga lume, iar fiecare parte dezvoltandu-se individual in concordanta cu ansamblul sau unic de calitati.

Scopul avansarii sunt diferitele religii, credinte si culture. O persoana poate cu usurinta sa ramana in credinta sa sis a urmeze calea spirituala in acelasi timp. Baal HaSulam scrie despre asta in “Scrierile Ultimei Generatii”:

« Formatia religioasa a tuturor natiunilor ar trebui pentru inceput sa isi oblige membrii sa daruiasca amicilor conceptual ca trebuie sa pui mai presus viata altcuiva, ca trebuie sa iti iubesti aproapele ca pe tine insuti… Dar altfel fiecare natiune isi poate continua religia si traditiile si una nu trebuie sa o excluda pe cealalta. »

Asa este, nu trebuie sa ne amestecam in treburile altei natiuni sau culturi. Sa-i lasam sa aiba aceste lucruri ; oamenii au nevoie de ele. Acest intreg « teritoriu » nu are de-a face cu lumea spirituala. Pe masura ce persoana avanseaza, se transforma ntr-o platforma pentru el, un set de traditii, si nu ii sta in cale.

Daca vreau sa ma ridic deasupra naturii mele si sa ma unesc cu toti, chiar si relatiile dintre religii imi apar acum intr-o noua lumina. Ca Muslim, inteleg dintr-o data ca avansarea mea spre scop merge alaturi de cea a crestinului, si, cu adevarat, ce ne poate opri ?

Fiecare este obisnuit cu bucataria sa si nimeni nu iti ia asta. Asa cum Baal HaSulam scria, toti pot ramane in religia lor si nimeni nu are dreptul sa se amestece in treaba altora pentru ca asta nu are nimic de-a face cu calea spirituala. In sfarsit, in lumea noastra, religia constituie cultura, traditia care corespunde de la inceput naturii diferitelor parti ale lui Malchut, conform radacinilor sufletului.

Mai nou citim capitolul saptamanal din Biblie despre Creator care ii cere lui Abraham sa isi sacrifice singurul fiu, Isaac, dar chiar in ultimul moment porunceste ca un ied sa fie sacrificat si nu Isaac. In Hebrew, cuvantul « sacrificiu » este « kurban », din cuvantul Karov (a trage mai aproape). Aici, linia dreapta (Abraham) isi sacrifice egoul, Kurban, linia stanga (Isaac), si el atars mai aproape de Creator (Karov).

Auzim ca Muslim sarbatoreste ziua de  Kurban in onoarea lui Ibrahim care a sacrificat o capra in locul lui Ishmael la cererea lui Allah. Allah vine de la cuvantul Alla (Elvon sau Cel de Sus).
Din partea a 2a a Lectiei zilnice de Cabala 11/21/10, “Hakdama, BeLaila De Kala (Noaptea miresei)”

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior: