Dificultăţile celei de a doua restricţie

Întrebare: De ce studiem detaliile structurii lumilor, când noi, studenți fiind, nu le putem înțelege?

Răspuns: Această se numește Segula (merit), un instrument special pe care îl pot activă. El acționează într-un fel special, și îmi corectează mintea și sentimentele mele până la măsură în care eu pot înțelege ce este scris în carte.

Mai întâi, eu extrag corectarea din carte și, mulțumită corectării, încep să descopăr ceea ce spune cartea. Dar, nu pot înțelege sau simții ceea ce spune, cu mintea și sentimentele mele actuale.

Sunt două abordări de studiu a surselor cabalistice: abordarea celor răi și abordarea celor drepți. Este scris: „cei drepți le vor urmări, iar cei răi vor eșuă în ele.”

Comentariu: Eu nici măcar nu mă pot forță să mă concentrez la text.

Răspuns: Problemă începe în momentul în care apare  a două restricție (Tzimtzum Bet) . Până la a două restricție, materialul este absorbit destul de ușor, dar, de obicei, o persoană este apoi nelămurită, iar cei care sunt mult mai demni de înțelepciunea Cabală, sunt și mai confuzi.

Cei care sunt pe cale să atingă marile corectări ale sufletului lor, se simț total nelămuriți și nu pot înțelege acest material. Este că și cum am vrea să introducem o minge într-un triunghi, sau un triunghi într-un pătrat. Nu se poate face asta, pentru că sunt total incompatibili.

Prima restricție (Tzimtzum Alef) este foarte simplă: Există o forță superioară, o forță inferioară, și un Masach (ecranul) care le conectează pe cele două. Această e o simplă formulă liniară cu un factor constant: x=k X y, când k este Masach, y este Lumina, și x este vasul. Totul e foarte simplu și clar.

Dar, când ajungi la a două restricție, nu mai înțelegi. Asta nu este o problemă mentală. Până la urmă, dacă am fi studiat mecanic, că în anumite sisteme materiale, am înțelege cu ușurință.

Nu există nicio dificultate: un sistem se conectează altui sistem, și noi învățam despre ce se întâmplă între aceste două sisteme. Există multe sisteme asemănătoare în mecanică, care sunt mult mai complicate.

Dar, pentru că există în acest studiu, Lumina care reformează, nu ești lăsat să înveți doar teoretic. La urmă urmelor, sufletul tău este acum configurat să primească Lumina care reformează, și nu informații uscate.

Pe de altă parte, sunt oameni care studiază asta teoretic, și totul li se pare clar. De aceea, este spus: „nu cei deștepți, învață.” Principalul lucru este apropierea de corectare.

Doar dacă tu acționezi într-un grup și diseminezi, atunci vei simți o nouă atitudine și abordare care ți se deschid corespunzător cu a două restricție. Altfel, înveți pur și simplu superficial. Vei ști perfect ce este scris acolo, dar fără nicio schimbare interioară.

Când te autocorectezi și te schimbi în interior, vei ști toate aceste lucruri, pentru că ele vor fi structură ta interioară. Pur și simplu vei înțelege că este așa și nu altfel, pentru că Lumina Înconjurătoare va conecta vasele tale în acel fel. Asta se numește să studiezi Tora.

Din a treia parte a Lecției zilnice de Cabală 6/13/14, Scrierile lui Baal HaSulam

 

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul precedent: