Dificultatile sunt o invitatie pentru revelatie

Intrebare: Ce poate face cineva cand se simte foarte neajutorat, iar familia si mediul sau nu sunt in stare sa il sprijine, deoarece ei nu simt importanta a scopului?

Raspuns: Baal HaSulam explica, in Shamati (Am auzit), art. 4, de ce experimentam atat de multe dificultati pe calea spirituala: Persoana ajunge la o stare de parca intreaga lume este incremenita si doar ea lipseste din aceasta lume si isi paraseste familia si prietenii de dragul anularii inaintea Creatorului.”

Este ca si cum persoana devine suspendata in aer. Dar, Creatorul aranjeaza toate acestea cu un scop, asa incat omul sa nu caute teren solid pe care sa stea ci, dimpotriva, sa caute un mod de a deveni similar cu Cel de Sus, in gandurile si ideile sale si sa aspire spre Cel de Sus ca sa adopte spiritul Lui. Cu alte cuvinte, trebuie sa aspiri spre revelarea Creatorului, ca si a calitatii iubirii si daruirii in dorintele celulilalt si, apoi, te vei ridica deasupra propriei tale dorinte prin “credinta deasupra ratiunii”.

Cand te simti suspendat in aer, fara nici un sprijin de la  mediului tau obisnuit, corporal, asta este invitatia trimisa catre tine de a te alatura Celui de Sus, in daruire. In loc sa cauti sprijin in dovezi rationale, rezonabile, trebuie sa cauti sprijin in credinta deasupra ratiunii.

Baal HaSulam spune: “ Exista un singur motiv pentru asta, numit ‘lipsa credintei’. Asta inseamna ca omul nu vede in fata cui se anuleaza, adica nu simte existenta Creatorului. Asta ii aduce greutati.” Insa, pe de alta parte, aceasta este invitatia pentru noi de a revela calitatea daruirii, Creatorul.

Din partile cele mai luminoase vedem din nou faptul că credinta este o revelatie clara a Creatorului. A vedea inseamna a crede si cel ce-L vede, se spune ca si crede in El. Asta ne arata cat de distorsionat a devenit intelesul acestor cuvinte si cat de gresit citim textele sacre. Ele sunt “sacre” deoarece vorbesc despre realizare si despre revelatia Creatorului si El este sfant. El este proprietatea iubirii si daruirii. Cartile care descriu cum se ajunge la aceasta proprietate sunt numite carti sacre.

Din prima parte a Lectiei zilnice de Cabala, din 28.04.2011, Scrierile lui Rabash

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul următor: