Din nefericire, oamenii nu învaţă din loviturile slabe

Întrebare: Criza din 2008 a arătat că oamenii nu învaţă din loviturile slabe. Poate o catastrofă ecologică globală sau chiar o iarnă nucleară să fie deja cuprinse în programul naturii? Şi dacă acestea nu pot fi oricum evitate, nu este mai bine să nu ne gândim la ele?

Răspuns: Dacă ne aflăm în faţa unei catastrofe teribile – biologică, ecologică, financiară, de climat sau un război nuclear – nu ne uşurează de nevoia de a acţiona pentru a evita lovitura. Nu putem doar să aşteptăm calm până când se întâmplă.

Nu ai niciun drept să gândeşti astfel, pentru că înţelegem că nu se termină acolo. În acele scurte momente, omul se gândeşte „Ei, dacă mor, atunci o să mor”. Dar nu este aşa de simplu. Nu putem muri şi să dispărem, pentru că suntem într-un proces etern, în interiorul ciclurilor de viaţă, trăind şi născându-ne din nou şi din nou.

Toate aceste naşterii şi morţi sunt, de fapt, renaşterea mici noastre dorinţe animale de a se bucura, care creşte gradual şi se dezvoltă, luând noi forme.

Ciclul se poate termina numai atunci când începem să ne construim sufletul din două forţe opuse: egoismul pe de o parte, forţa negativă şi natura pe de altă parte, forţa pozitivă pe care trebuie să o obţinem şi să o adăugăm egoismului nostru.

Pe calea de mijloc, între aceste două forţe, vom putea să avansăm şi trebuie să o facem în înţelegere şi conştient. Există un drum al dezvoltării naturale, calea suferinţei, prin care natura ne forţează să avansăm.

Există, de asemenea, şi un timp al accelerării (Ahişena) spre care trebuie să ne îndreptăm. De fapt, trebuie să ne ridicăm la nivelul om (Adam), adică similar (Dome) cu forţa superioară a naturii, Creatorul, care simte, înţelege şi realizează întregul scop al creaţiei, conform dorinţei Lui şi liberei alegeri.

De aceea, nu vom putea doar să ne îngropăm capul în pământ şi să spunem „Ei, în cel mai rău caz vom muri, dar pe moment o să trăiesc şi să mă simt bine”. Aceasta este o abordare copilărească a vieţii, nepotrivită pentru un adult.

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior: