Doisprezece triburi într-o națiune, partea 1

Intrebare: Națiunea Israel a fost fondată pe principiul unității și aceasta trebuie să fie ca un singur om cu o singură inimă. Cu toate acestea, națiunea a conținut 12 triburi care s-au separat într-o așa măsură încât chiar și căsătoria dintre ele a fost interzisă.

Fiecare din ele avea propriul scop: soldați, muncitori, oameni de știință, comercianți, păstori, țărani și clerici. De unde a venit o asemenea divizare în națiunea care e fondată pe unitate?

Raspuns: Divizarea există exact pentru că poporul Israel este fondat pe unitate. Până la urmă, dacă vrem să ne unim, nu ștergem nicio caracteristică personală a unui om, trib sau națiune. Din contră, în măsura în care avansăm, unicitatea fiecăruia este sporită și exprimată mai mult.

Suntem numiți o națiune când ne putem uni deasupra tuturor acestor diferențe și prin încorporarea lor în unitatea noastră. Conexiunea ar trebui să fie atât de specială, încât nicio diferență nu este ștearsă ori să dispară. Aceasta este chiar prima condiție, deoarece verificăm corectitudinea uniunii în mod specific dacă iubirea acoperă toate păcatele sau nu.

Diferențele rămân, însă iubirea le reconciliază. Toată frumusețea și puterea iubirii este determinată prin păstrarea diferențelor. Este similar cu modul în care mirodeniile, precum sarea și piperul, intensifică și scot în evidență gustul mâncării. Sau precum cuplurile casatorite care, uneori, au nevoie de o ceartă pentru a simți tăria conexiunii dintre ei.

Dacă vrem ca, pur și simplu, să ștergem toate diferențele, asta nu funcționează așa cum vedem din exemplul Uniunii Europene și din numărul mare de divorțuri. Nu cunoaștem cum să conectam oamenii așa încât toate caracteristicile lor să fie păstrate împreună, în conexiune. O așa conexiune este numită linia de mijloc, care nu șterge linia stângă și cea dreaptă, ci construiește ceva nou la mijloc.

Egoismul nostru conține patru nivele: mineral, vegetal, animal și uman. Linia stângă este egoismul pur, care ne divide și ne separă. Linia dreaptă vrea să ne conecteze prin calcularea mediei și ștergerii tuturor diferențelor. Dacă urmăm aceste linii, dar fără să combinăm corect ura și iubirea, nu vom reuși.

În conexiunea corectă, ambele linii, linia stângă și cea dreaptă, se conectează între ele. Ca rezultat, patru nivele pe linia stângă (mineral, vegetal, animal și uman), patru nivele pe linia dreaptă și patru nivele pe linia de mijloc, oferă apariția a doisprezece triburi ale poporului Israel, fiecare conținând propriul caracter și scop.

Așadar, a fost necesară păstrarea fiecarui trib în forma moștenită și chiar și căsătoria dintre triburi a fost interzisă. Și doar mai târziu, când poporul Israel și-a pierdut dobândirea spirituală și a decăzut de pe nivelul liniei de mijloc, căsătoria dintre triburi a devenit posibilă. Are legatură cu așa numita “cădere a generațiilor”.

Din emisiunea de pe KabTV “O viata noua” 12/1/2016

 

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"" Comentarii RSS Feed

Articolul precedent: