Dorinţă şi aspiraţie

Întrebare: Care este diferenţa între dorinţă (hisaron) şi aspiraţie (iştokekut)?

Răspuns: Dorinţă (hisaron) înseamnă că eu vreau pur şi simplu o împlinire. De exemplu, mi-e sete. Pe când aspiraţia (iştokekut) depinde de căt de mult am într-adevăr nevoie la un moment dat, înţelegând cât de mult sufăr acum fiindcă nu am această împlinire. Înseamnă că aspiraţia este o completare la dorinţă şi măsoară intensitatea dorinţei la un moment dat, cât de mult este egoul meu gata să sufere pentru a izbuti să obţină scopul dorinţei.

Cu alte cuvinte, cât de mult eşti gata să plăteşti pentru asta? Hai să vedem acum! Vrei să primeşti? Nicio problemă! Cât de mult poţi să dai? Putem măsura aspiraţia ta în funcţie de răspunsul dat. Spui „ o sută”. Nu, trebuie să dai „o mie”. „O mie?” Aici este locul în care eşti testat căt de mult eşti gata să plăteşti. În acest fel se măsoară aspiraţia ta pentru scopul dorinţei.

În acelaşi timp, dorinţa însăşi este simplă. Daca este gratis, voi lua. Evident deci că un om este evaluat după aspiraţia lui. Dorinţa ne vine de la Creator, în timp ce noi adăugăm aspiraţia prin mediu. Aspiraţia este fructul muncii noastre, rezultatul eforturilor noastre.

Din partea a treia a Lecţiei zilnice de Cabala 4/28/2011 „Studiul celor zece Sfirot”

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul următor: