Două trenduri în viața diasporei evreiești, Partea 1

Întrebare: În urmă cu câteva sute de ani, odată cu sosirea arabilor în Spania, a început perioada spaniolă a epocii de aur. Evreii s-au bucurat de libertatea religioasă, au condus economia țării și au avut autonomie judiciară.

În secolul al XII-lea, chiar și cuvântul „convivencia” a apărut, însemnând coexistența fericită a evreilor, creștinilor și musulmanilor. De obicei, astfel de perioade din istorie s-au încheiat foarte repede. Imediat ce evreii vor începe să se integreze în orice țară, legea antisemitismului va porni imediat și vor fi persecutați. De ce? Spui întotdeauna că scopul împrăștierii evreilor este de a transfera metoda spirituală către alte națiuni.

Răspuns: Numai dacă scopul lor este de a transfera într-adevăr metodologia.

Împrăștierea duce de obicei la absorbția lor de către un popor și nimic nu rămâne din ei. Cine ar mai împlini atunci planul naturii? Prin urmare, legea antisemitismului intră în vigoare, legea păstrării poporului evreu, astfel încât acesta să-și îndeplinească misiunea spirituală. Asimilarea este absorbția, dizolvarea lor.

Remarcă: Dar evreii țin tăate Poruncile, toată tradiția. Dintotdeauna!

Răspuns: Nu, nu a fost întotdeauna cazul. Au încercat în orice mod posibil să adopte tradițiile culturale și lumești ale altor națiuni. Mulți s-au convertit la o credință diferită. S-au răspândit căsătoriile mixte. Evreii și-au respins dependența de Tora. Nu a fost ușor.

Remarcă: Într-adevăr, astfel de oameni din Spania au fost numiți „conversos” sau „maranas”. Au adoptat creștinismul pentru a avansa printre rânduri și a ocupa posturi. În acel moment au început pogromurile. După cum a scris istoricul sovietic S. YA Lurie: „Așadar, ajungem la concluzia că intensificarea tendințelor asimilative din evreime a provocat întotdeauna o creștere a antisemitismului și în special (ceea ce sună paradoxal în special), la o creștere a acuzațiilor de particularism ”, adică de separare.

Răspuns: „Nu vei scăpa”; aceasta este legea naturii. Te poți dezvolta, dar numai în direcția care îți permite conexiunea cu ceilalți, pentru a-ți transmite către ei calea spirituală. Și dacă nu este cazul, atunci această conexiune aduce un impact puternic negativ asupra celor cu care vă conectați.

Pentru mai multe despre acest subiect, citiți cărțile mele „Ca un mănunchi de trestii: de ce unitatea și garanția reciprocă sunt astăzi apelul de ultimă oră”, și „Alegerea evreilor: unitate sau antisemitism”, „Fapte istorice despre antisemitism  ca reflectare a discordiei sociale a evreilor”

Din KabTv „„Analiza sistemului de dezvoltare a poporului Israel”, 29/07/19

 

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed