Drama pe calea spirituală

Tora, Deuteronomul 21:01 – 21:04: Dacă în țara pe care Domnul, Dumnezeul tău, ți-o dă ca moștenire vei gasi pe câmp un om ucis și nu știi cine l-a omorat, cei din sfatul bătrânilor și judecătorii să vină și să măsoare distanța de la omul ucis până la cetățile cele mai apropiate. Sfatul bătrânilor din cetatea cea mai apropiată de cel ucis să ia o juncană, care n-a fost pusă la muncă niciodată sau care n-a tras la jug, să o ducă lângă o apă curgătoare unde nu se ară, nici nu se seamană și sa-i frângă gâtul.

Deoarece Tora vorbește numai despre acțiunile interioare, aici vorbește despre găsirea în tine însuți a persoanei omorâtă de tine. Prin munca asupra ta însuți, gradual crești de la starea animală. Așadar, tu iei din calitatea ta o stare animalică ce este cea mai apropiată de “omul ucis”, o juncană și o decapitezi cu o piatră.

Juncana este identificată prin calitatea Bina, prin lapte și prin calitatea dăruirii. O piatră este Lev haEven (inima de piatră), cel mai grosolan egoism care este imposibil de corectat. Cu alte cuvinte, trebuie să faci o acțiune atunci când egoismul tau neîmblânzit în forma cea mai joasă decapitează o juncană ce dă viață, adică lapte, ceea ce se numește Lumina Hassadim.

Prin asta faci o acțiune spirituală în lumea noastră și, făcând astfel, plătești pentru uciderea unei persoane în tine. Recunoașterea răului pe care o faci, prin uciderea unui embrion al persoanei viitoare din tine, îți servește ca un punct de pornire în înălțarea viitoare.

M-am oprit aici doar la câteva puncte de referință. De fapt, toate acestea nu sunt deloc ușoare. Este descrisă în forma unei instrucțiuni în Tora și este neclar cum poate fi descifrată. Este necesară întreaga Înțelepciune a Cabalei.

Se pare că tu omori o calitate a dăruirii în tine, faci acțiunea plină de sentinte, ca și cum ți-ar fi spus “Nu-ți poți imagina pe cine ai omorât în tine însuți! Și acum fă-o conștient ! La nivelul uman, nu vezi și nu poți înțelege că ai omorăt o persoană în tine, însă la nivelul animal poți determina asta. Așa că ucide !”

Aceasta este o acțiune foarte profundă, internă, atunci când îți forțezi egoismul să omoare o viață animală familiară cu tine. Omori rădăcina, din care omul ucis de tine ar fi trebuit să crească, iar acum nu mai poți acționa.

Aceasta este o mare dramă interioară și un act al observației interioare de sine.

Din emisiunea de pe Kab TV “Secretele Cartii Eterne” 9/21/16

 

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"" Comentarii RSS Feed

Articolul următor: