Dubii la Muntele Sinai

Tora, Deutoronomul 4:11 – 4:14 Atunci v-ați apropiat și ați stat sub munte, muntele ardea cu foc pană la cer și era negură, nor și întuneric.  Iar Domnul v-a grăit de pe munte din mijlocul focului ; și glasul cuvintelor Lui l-ați auzit, iar fața Lui n-ați văzut-o, ci numai glasul I l-ați auzit.  Atunci v-a descoperit El legământul Său, cele zece porunci, pe care v-a poruncit să le împliniți și le-a scris pe două lespezi de piatră.

 În vremea aceea mi-a poruncit Domnul să vă invăt poruncile și legile Lui, ca să le împliniți în țara aceea în care intrați ca s-o stăpâniți.

Creatorul vorbește oamenilor dintr-un munte în flăcări, care simbolizează un mare egoism în flăcări. El le poruncește să depășească egoismul pentru a se uni cu El și să incastreze tabletele legământului în inimile lor și să taie în carnea lor cele zece porunci, asta însemnând zece calități în care ei vor adera Creatorului. Atunci, inimile lor de piatră se vor transformă în unele vii, pline de viață.

Doar sub aceste condiții vor fi capabili să între în țara lui Israel și să înceapă corecția naturii lor animalice într-una umană.

Întrebare: De ce stau la poalele muntelui și nu urcă pe el ?

Răspuns: Până acum, nu sunt capabili să urce în vârf. Muntele de deasupra lor reprezintă o ură enormă, care îi divide, dar pe care nu o simt încă complet. Ei înțeleg că trebuie să urce în vârf, dar dorințele lor sunt atât de mici încât ei rămân la baza muntelui. Prin urmare, doar Moise, fiind reprezentantul lor spiritual, urcă muntele.

Muntele (Har de la cuvântul “Hirurim” care înseamnă “dubii”) simbolizează diferitele probleme care divid lumea și nu au nici o idee de cum să le depășească și să se ridice deasupra lor.

Prin urmare, îi spun lui Moise, “Ne este frică să ne apropiem de munte. Arde și face zgomot precum un vulcan care poate erupe în orice moment ! Radiază ură. Dacă vulcanul erupe, ne va distruge în mii de bucățele. Urcă tu, iar noi te așteptăm aici.”

Încep să simtă pentru ce au venit, dar nu înțeleg încă totul, deoarece omului îi este arătată doar partea egoismului care poate fi corectată. Cum ar putea fi altfel ? Este posibil de încredințat o sarcină serioasă unui copil ?

Întrebare: Dar a fost Moise o abilitate dată pentru a vedea și simți astea ?

Răspuns: Moise este un atribut de dăruire absolută care îi conduce. În ciuda faptului că egoismul lor rezistă și nu dorește asta, punctul din inimă îi împinge în față. Chiar și atunci când  o persoană nu o vrea cu adevărat, ea totuși se grăbește în sus, deoarece punctul din inimă este mai puternic, mai sus și mai iluminat decât este ea.

Se spune persoanei, “Daca nu dorești să vii cu mine și urăști mișcarea mea în față, vei ajunge mai rău decât un animal”. O persoană, chiar și în afara egoismului și în afara mândriei, nu poate fi de acord. Prin urmare, urmează punctul din inimă împotrivă dorinței sale. Această este viața noastră.

Din emisiunea de pe Kab TV ”Secretele Cărții Eterne” din 17.02.2016

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Kabbalah" Comentarii RSS Feed