Egoist altruist

Comentariu: Oamenii de știință susțin că cei mai mari egositi sunt altruiști, fiind dovedit la nivel neurologic cât și în plan economic. Există chiar și un termen de “pedeapsă altruistă” atunci când îi pedepsim pe cei care dăunează societății, pe cei care nu fac oamenii fericiți, pe cei care dăunează liberatatii noastre, simțind o plăcere când facem asta, iar că rezultat ego-ul nostru crește.

Răspuns: Desigur că putem cumpără pe cineva dacă îi dăruim cadouri, îl slujim și îi arătăm dragostea. Va primi astfel plăcere continuă de la noi, se va bucura și se va obișnui cu plăcerea, astfel aducându-l mai aproape de noi. Per ansamblu, asta reprezintă munca unei femei: când o femeie susține și are grijă de bărbatul ei, el simte că ea este mămoasă și că are nevoie de ea.

Nu văd nimic în neregulă în asta. În modul acesta comunică egostii. În cazul în care nu am nevoie de cineva, nici nu bag de seamă că se află lângă mine. Bag de seamă doar atunci când am nevoie de el și pot beneficia de pe urmă sa, sau invers dacă mă deranjează sau amenință. Acest lucru înseamnă că observăm tot ceea ce ne afectează dorința noastră în mod negativ sau pozitiv.

Într-adevăr cel mai mare ego este ego-ul altruist. Este un ego foarte sofisticat și dezvoltat. Când realizez că în spatele fiecărei simple acțiuni bune, precum ajutarea unui mic animal sau grijă oferită unui bebeluș, treptat îmblânzesc sau înșel dorință lui prin completare mea, astfel încât acesta nu va fi capabil să primească fără umplerea mea. Invoc astfel o anumită reacție în el, să simtă că îmi este dator.

Întrebare: Dacă de acum încolo vedem în spatele fiecărei acțiuni bune ego-ul, unde ne va conduce asta?

Răspuns: Nicăieri. Este o fază avansată a ego-ului prin care înțelegem cum să colaborăm cu alte persoane care sunt de asemenea egoiste pe care dacă le tratam altruist, le cumpărăm pur și simplu, tratându-le frumos, fără să folosim forța.

Este același beneficiu egoist dar la un nivel ridicat, și așa cum oamenii de știință au înțeles, așa simte toată lumea: dar este pur și simplu același egoism. Este similar cu relația dintre o mamă și un copil: mamă își iubește copilul în modul normal uman oferindu-i totul, iar că rezultat ea are nevoie de el iar el de ea.

Comentariu: Dar oamenii sunt siguri că dragostea maternă este adevărata dragoste altruistă.

Răspuns: Trebuie să tratam viață un pic mai serios. Salut, respect și îmi iubesc mama care este încă în viață.

Știu cum o tratez și cum ar trebui să o tratez, cum mă tratează ea, dar ar trebui să înțelegem că setimentul acesta este invocat de natură și nu prin educare facem asta. Această este diferența.

Trebuie să înțelegem că omul operează în funcție de legile naturii care îi dau imbolduri în această direcție, acesta fiind motivul pentru care urmărește mâncarea, sexul, familia și dragostea pentru părinți.

Este diferit dacă face asta împotrivă ego-ului sau, dacă se educă să stabilească relații noi cu tot ce este în afară lui, în jurul sau, cu natură minerală, vegetală, animală și ființele umane. Iar apoi, fiecare schimbare produsă prin dorința să proprie, ca rezultat al educării sale împotrivă instinctelor inițiale egoiste, schimbare care este rezultatul forței și efortului, va fi considerată o realizare și prin urmare ceva de care va fi mândru.

Reshimot-ul egoist se dezvoltă în interiorul nostru, fiind date înregistrate dictate în noi pentru a ne ridica deasupra noastră să atingem o stare egoistă și mai mare. Cum pot altfel înțelege starea următoare dacă nu este zugrăvita în mine egoist? Acesta este modul în care o simt :”Vreau!”. Nu vreau doar lumea asta, vreau și lumea superioară, vreau viitorul care este mai presus de moarte și a tot ce există. Vreau să văd totul, să controlez totul, să înțeleg și să simt totul.

Apoi sunt gata să aud ce spune intelpciunea Cabalei și cum mă va ajută de acum încolo. Acest ajutor îmi este oferit să acționez împotrivă naturii mele, răsturnându-mă apoi intern cât să încep să gândesc diferit, nu cu intenția pentru a primi ci pentru a dărui, nu pentru a avea grijă de mine ci pentru a avea grijă de cei din jur.

Simt pacea în această stare, o umplere, iar eu nu mai tânjesc după ea. Este total diferit de dragostea unei mame către copil. Ea simte o dragoste instinctivă prin care se umple, dar eu aici îi simt pe ceilalți și nu doar pe copiii mei, faţă de care simt o dragoste naturală instinctivă, ci persoane străine care sunt diferite de mine și faţă de care se poate să simt repulsie. În acest mod ating împlinirea conștiintei cabaliste. Chiar dacă necesită un efort mare, vom reuși!

Din emisiunea de pe Kab TV „Ştiri cu Michael Laitman” din 04.03.2016

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior: