Epoca irationalului

Intrebare: Inainte, se considera ca economia era condusa de “un egoism rational.” Mai tarziu, acest model s-a dovedit gresit. S-a dovedit ca omul este irational si reprezinta o dimensiune necunoscuta in stiinta economica.

Raspuns: Tocmai acest ”element specific uman” care nu poate fi masurat impiedica economia sa devina o stiinta precisa. Nu putem cantari, clasifica si sorta acest element dupa criterii specifice.

In viitor, acest element ne va aduce o gramada de probleme. El va invalida chiar si calculele simple, mecanice, deoarece noi percepem chiar si mecanica in mintea si dorintele noastre. Ea nu exista de sine statatoare. Dintr-o data, unu plus unu nu vor mai face doi. Veti spune, cum poate sa fie asa? In fond este doar o masina care opereaza dupa legi precise. Si totusi calculele nu vor mai corespunde cu realitatea.

De ce se intampla asta? Din cauza ca m-am schimbat in interiorul meu si acum descopar ca nu mai pot continua sa fac calcule urmand legile mecanicii Newtoniene sau ale teoriei lui Einstein. Un exemplu viu, recent oamenii de stiinta au descoperit ca microparticulele se misca mai repede decat viteza luminii. In acelasi mod, economia va cadea victima elementului uman si, la fel ca ea, alte discipline care, la prima vedere, nu au nimic de-a face cu lumea noastra interioara.

Axiomele isi vor pierde brusc caracterul lor de adevar absolut.  Asta se va intampla pentru ca noi revelam lumea in cadrul calitatilor propriei noastre naturi umane si, cand aceasta se schimba, lumea se schimba o data cu ea.

Intr-o zi vom efectua calcule obisnuite si vom constata ca, dintr-o data, ele nu mai corespund faptelor. O masina nu va mai atinge puterea proiectata. De fapt materia isi va pierde dintr-o data calitatile sale innascute.

Din lectia zilnica de Cabala 10/2/2011, Shamati 219

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior: