Este posibil să ne explorăm conștiința?

228Comentariu: În știință, există o mare confuzie între conștiință, rațiune și intelect. Totul este pus într-o singură grămadă.

Răspunsul meu: Să încercăm să înțelegem aceste definiții. Sincer vorbind, nu am făcut asta niciodată în mod intenționat. Mi-am găsit profesorul la o vârstă fragedă și el m-a „cumpărat” cu o abordare absolut clară, sistematică.

Comentariu: Problema este că de sute de ani nu am făcut aproape niciun progres în această problemă. Descartes, de exemplu, a căutat sufletul din creier, a găsit glanda pineală și a spus „Acesta este sufletul”. Și astăzi este la fel: conștiința este căutată în creier.

În mod surprinzător, se pare că exact în aceste domenii există progrese mari, există tomografie, un număr mare de instrumente, dar nu am făcut niciun progres.

Răspunsul meu: Adevărul este că aceste dispozitive nu ne vor putea oferi nicio impresie despre suflet, despre conștiință sau despre minte.

Comentariu: Din păcate, oamenii de știință își continuă cercetările în această direcție. Unii dintre ei spun: „Cercetarea conștiinței este o pierdere de timp”. Alții simt că au ajuns într-un impas și nu pot face nimic. Totuși, toți continuă să se agațe de o abordare pur materialistă.

Răspunsul meu: Cabala se ocupă și de materialismul pur. Se spune: „Este necesar să găsim o modalitate de a ne ridica deasupra naturii noastre. Întreaga noastră natură este egoismul. Trebuie să încercăm să ne ridicăm deasupra. ”

Avem sau nu această ocazie? Cabala spune că o avem și, prin urmare, oferă niște instrumente, niște oportunități.

Pe de o parte, aceasta este, în principiu, o abordare clară, sobră, materialistă. Pe de altă parte, merge împotriva naturii noastre, a dorințelor noastre egoiste. Prin urmare, oamenii de știință nu au nevoie de ea.

În cadrul naturii noastre, oamenii de știință sunt de acord cu orice, deoarece există un beneficiu vizibil în locul în care investiți. Sunt dispuși să-și asume riscuri și să se sacrifice, dar înțeleg acest lucru în mintea lor la același nivel. Există exemple binecunoscute de când oamenii de știință și-au sacrificat într-adevăr viața în experimente periculoase.

Cu toate acestea, o persoană obișnuită nu poate înțelege ce oferă Cabala. Aici avem nevoie de o atmosferă diferită, de un laborator diferit. Aici tu însuți ești laboratorul.

Cum putem vorbi despre minte dacă nu încercăm să ne ridicăm deasupra ?! Cum o putem studia ?! Acest lucru este clar pentru oricine: dacă trebuie să cercetez ceva, trebuie să fiu cu cel puțin un pas mai sus decât obiectul cercetat. Este imposibil să faci ceva fără să fii deasupra. Prin urmare, sunt de acord cu cei care spun că acest lucru este dincolo de controlul lor.

Fără instrumentul auxiliar oferit de Cabala – să extragem din lumea înconjurătoare, din câmpul care ne înconjoară, o forță care este opusă naturii noastre și să o facem să ne schimbe, să ne ridice deasupra naturii noastre la nivelul următor – este imposibil să explorăm nivelul nostru actual. Atunci vom ști ce este mintea și ce este conștiința. Va fi posibil pentru oricine.

Între timp, trebuie doar să acceptăm fără dovezi că există o astfel de forță care ne poate duce la gradul următor. Apoi, din acest nivel, ne vom explora conștiința și mintea.

Din  emisiunea de pe KabTV „Întâlnirile cu Cabala” 19.03.2019

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed