Este viața omului mai importantă?

Întrebare: Avem dreptul să considerăm viața omului mai importantă decât alte forme de viață?

Răspuns: Mai întâi, trebuie să înțelegem că sistemul general al naturii este construit sub formă de piramidă. Este bazat pe nivelul mineral: întreg universul, toată materia fără viață, stelele și planetele care există în el. Aceasta este baza piramidei.

Apoi urmează nivelul vegetal pe Pământ, iar apoi, nivelul mai înalt, cel animal de pe Pământ, iar vârful piramidei este ocupat de nivelul vorbitor. Oamenii nu sunt parte din nivelul animal, nu vorbim de corpurile noastre, ci de vorbitor, de nivelul uman din noi.

De aceea, desigur că viața omului este cea mai importantă dintre toate formele și nivelurile naturii, nu fiindcă ne dorim asta egoist, ci pentru că noi includem toate celelalte forme ale naturii. Dacă tratăm natura corect, ne vom corecta pe noi înșine, precum și toată natura în general.

Toate dezastrele naturale și toate problemele – tsunami, secetele, răul pe care îl facem naturii, dezastrele ecologice – nu sunt până la urmă nimic mai mult decât un fenomen proiectat asupra naturii de către om. De aceea, cu siguranță, viața umană și rolul ei în natură sunt cele mai importante.

Vom constata că prin atitudinea noastră egoistă față de noi și de natură, cauzăm toate dezastrele și toate nenorocirile atât în societatea umană, cât și la celelalte niveluri ale naturii: animal, vegetal și chiar mineral. Dacă ne schimbăm pe noi înșine, atunci cu siguranță vom schimba și natura în ansamblu.

De aceea, e nevoie să înțelegem că dezastrele de mediu care frământă lumea azi și cele noi care sunt încă înaintea noastră, depind doar de atitudinea omului față de lume. Ele nu vin pentru că natura este deodată în dezechilibru. Noi cauzăm dezechilibrul în natură cu gândurile noastre.

 

Masă rotundă cu opinii independente, Berlin 9/09/06

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Kabbalah" Comentarii RSS Feed

Articolul precedent: