Evreii din America, partea 4

Reformismul american

Întrebare: După cum știți, evreii germani erau reformiști. Sosirea în America a sutelor de mii de colegi de credință din Europa de Est (Rusia, Belarus, Ucraina și Polonia) nu i-a bucurat, deoarece acești evrei erau ortodocși. Pe această bază, au apărut conflicte. Boemului Isaac Mayer Wise i se atribuie fondatorul iudaismului reformator american.

Care este baza reformismului? Care este motivul acestui fenomen în iudaism?

Răspuns: Reformismul consideră că religia ar trebui lăsată ca un fel de fundal în care îi unește pe oameni. Și acolo unde nu se unește, trebuie eliminat. Este necesar să îndepărtați religia ortodoxă din societate pentru că o împarte în clanuri, clase etc.

Chiar și în Rusia, existau diferiți rabini în sate care difereau în interpretările lor despre iudaism și în orice altceva. Și cu atât mai mult, evreii din Est și din Vest, Litvak și Hasidim din Belarus. Firește, toate acestea au împiedicat unificarea.

Pe de altă parte, evreii americani doreau o utilizare pur mercantilă a originii lor pentru binele lor și, prin urmare, au căutat să înmoaie parțial tradiția. Vedem că de-a lungul anilor, societatea evreiască americană a păstrat mai mult sau mai puțin o formă indiferentă.

Desigur, diferența dintre evrei este foarte mare, dar este privită în funcție de portofel, ca și restul societății americane. De exemplu, în sinagogi există anumite locuri pentru cei care fac donații mari, pentru cei care nu pot plăti atât de mult, pentru indivizi speciali și pentru oamenii obișnuiți, care nu pot fi într-o casă de ședințe. Americanii, cu diviziunea lor inerentă a unei persoane după buzunar sau rang, o fac destul de necerimonios, ceea ce lasă o amprentă asupra iudaismului american modern.

Dar, pe de altă parte, acest lucru a dus la faptul că astăzi acest iudaism, în principiu, nu există. A devenit așa-numitele trei zile iudaice pe an, când oamenii vin la sinagogă doar în zilele de sărbători: Yom Kippur, Rosh Hashanah, Paște etc.

Din „Analiza sistematică a dezvoltării poporului Israel” KabTV, 18.11.19

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed