Evreii ruși: atracție pentru autoexprimere

Hertzel știa ceva zvonuri despre evreimea rusă dar, după ce a devenit familiar cu reprezentanții din Rusia, el a notat că a fost convins că ei îi cer ajutorul și conducerea spirituală dar, la congresul din Basel, a văzut că evreimea rusă a adus o cultură atât de puternică pe care el, nu și-a putut-o imagina vreodată.

A continuat spunând că, ei au așa o plenitudine interioară pierdută de majoritatea evreilor din Europa. Ei nu au fost asimilați în nicio altă națiune, ci au tras tot ce a fost bun în acele popoare. Uitându-se la ei, a început să înțeleagă ce a dat putere înaintașilor noștri să supraviețuiască în cele mai grele timpuri. Odată, ei l-au întrebat pe Hertzel: „Ce s-ar fi întâmplat dacă numai evreii din Rusia te-ar fi urmat?”. El a răspuns: „Numai? Pentru mine ar fi fost absolut de ajuns.” (Din cartea lui Felix Kandel „Pământul de sub picioarele noastre” – Cartea 1, Partea 3, cap. 11)

Evreii ruși se caracterizează prin integrarea mai multor factori diferiți. Întâi, aceasta este cu foarte multe fațete. Evreii au fost risipiți în toate colțurile imperiului. S-au stabilit în Moldova, Crimea, Asia centrală și Caucaz. În al doilea rând, s-a observat în ei o atracție serioasă pentru dezvoltarea spirituală, deoarece mediul din jurul lor era foarte limitat. A fost așa, fiindcă la acea vreme era legea iobăgiei, monarhia și, într-un mod foarte rigid, specific rușilor, nu au lăsat pe evrei să facă nimic și, deasupra lor a planat permanent o amenințare și se temeau pentru viața lor. Așa că, au trebuit să se alimenteze singuri cu cel puțin acest fel de securitate.

Această stare de lucruri a dus la apariția unui apetit interior pentru găsirea unei modalități de a se exprima. Pentru a nu depinde de societate, evreii au avut nevoie să de prin ei înșiși o expresie unor valori, să ajungă la autoexprimare în interiorul lor fiindcă, din afară, nu li s-a dat permisiunea. În principiu, acest lucru continuă și în zilele noastre, poate nu la același nivel dar, dacă comparam aceste lucruri cu zilele tinereții mele, și eu am simțit violarea drepturilor omului.

Astfel, atmosfera generală din locurile izolate l-au împins pe om spre o mare obținere interioară fiindcă știa că el are doar ceea ce este în interiorul său. El nu putea fi doctor, politician sau profesor, cum era în Vest. La acea vreme a fost o distanțare continuă de iudaism. Mulți evrei și-au schimbat religia, ca Strauss sau, au fost complet asimilați de societatea din jurul lor. Mult mai târziu, ei au fost primii care au început să părăsească Europa de est și să se mute în America, unde și-au creat o comunitate absolut nouă în care nu și-au păstrat obiceiurile.

Când l-am întrebat pe bunicul meu „De ce n-ai plecat la vremea ta în America împreună cu toți ceilalți?” El a răspuns „Cum aș fi putut să plec acolo unde ar fi trebuit să lucrez în Șabat? Așa că, am rămas aici.” Pentru el, era foarte clar că, în ciuda tuturor presiunilor și a circumstanțelor teribile, el își putea menține legea interioară doar acolo. Aceasta a fost diferența esențială dintre evreii din Est și cei din Vest, chiar dacă, mai târziu, au fost și mai asupriți. Regimul țarist nu i-a putut lăsa în liniște și pace. Chestiunea evreilor era în țar ca o boală care îi provoca o mare suferință. Așa că, permanent erau date decrete care îngrădeau drepturile evreilor și, era împrăștiată ideea că aceștia ar trebui urmăriți și deportați în curtea din spate a imperiului. Acolo, dacă li s-ar fi dat posibilitatea, în ciuda la toate acestea, ei ar fi putut trăi mai mult sau mai puțin liniștiți.

Întrebare: A existat ceva specific în poporul rus care i-a obligat să violeze drepturile evreilor și, astfel, să-i pregătească pentru marea pătrundere?

Răspuns: Nu aș spune asta. Caracterul rusesc este foarte plin de contradicții fiindcă a fost creat din simbioza și conflictul diferitelor culturi. Un rus poate să înceapă să bată pe cineva și, imediat, să înceapă să-l îmbrățișeze și să-l sărute plângând în hohote. El însuși nu știe ce-l conduce și, asta este clar o caracteristică a rușilor. De aceea, în societatea rusă există o mulțime de explozii de relizări culturale, imposibile în Vest. Acest lucru a lăsat urme în evrei cât au stat în irascibila societate rusă.

Chiar această atmosferă a fost cea care i-a împins să se dezvolte. Fiindcă nu știi ce se va întâmpla în momentul următor trebuie să te orientezi numai după ce este în tine, după ceea ce știi și poți să faci, după ceea ce ești tu în tine însuți. Deci, cele mai importante au fost știința, cunoașterea și înțelegerea modului de a deveni ceva în comparație cu alții dar, această unicitate va fi în mine fiindcă mâine pot deveni gol și desculț, dar acestea nu pot fi luate din mine. Deci, evreii ruși care nu știau ce ar putea veni mâine, au fost obligați să pătrundă în știință și cultură, să adune în ei un bagaj cultural și științific și, când a venit vremea unei mici auto exprimări a început să erupă tot potențialul interior adunat. Lucrul cel mai important pentru ei era să se exprime.

Din KabTv „Despre viața noastră” 7/05/ 2015

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed