Fără combustibil

Baal HaSulam, „Pacea”: Oricine poate vedea cum un mare stat precum Rusia nu are egal în bogăţia de materii prime …şi, practic, a eliminat proprietatea privată, unde fiecare se preocupă doar de bunăstarea societăţii…în loc de creşterea şi depăşirea realizărilor din ţările capitaliste, s-au scufundat chiar mai jos…că toată această muncă preţioasă şi înflăcărată şi anume dăruirea pentru ceilalţi, pe care au început să o realizeze, trebuie să fie pentru Creator şi nu pentru umanitate…

Întrebare: Care este adăugarea „pentru Creator” care le-a lipsit ?

Răspuns: Nu este suficient să lucrezi pentru binele societăţii, pentru a deveni bogată, bună, frumoasă. Nu este suficient să încurajezi oamenii să fie frumoşi şi puternici, astfel încât să fie mândri de realizările lor, în faţa întregii lumi. Aceasta nu ajută, deşi este important pentru ruşi şi ei au o nevoie înnăscută de a dovedi tuturor că sunt cei mai buni. În general, aceasta există în toate ţările, dar cel mai mult la naţiunea rusă. Opresiunea nu ajută deloc: foame, teroare, crime, concepute pentru a forţa oamenii să lucreze pentru societatea în care, o persoană nu are niciun profit în buzunar şi nu aduce acasă mai mult decât alţii.

A realizat o muncă grea, un altul nu a muncit atât, dar au luat acelaşi salariu. Deci, de unde pot obţine „combustibil” pentru a lucra mai mult ? Niciun mijloc de opresiune nu va ajuta, nici chiar mândria naţională. Ce nu au încercat în timpul deceniilor de Uniune Sovietică  ?  În cele din urmă, aceasta nu a dus la nimic.

Dacă eu nu concentrez eforturile pe dăruire pentru Creator şi nu obţin carburant pentru a munci împotriva ego-ului meu, nu am alte surse. Chiar dacă îmi este teamă că aş putea fi ucis, nu pot lucra fără motiv. Sunt, de fapt, o „maşină” care are nevoie de carburant, o umplere. Daţi-mi voie să fiu plătit pentru efortul meu, sau, cel puţin să fiu hrănit şi adăpostit pentru a dormi, ca o calmare. Dar să renunţ, de bunăvoie, la ego-ul meu ? O creatură ca mine nu poate face acest lucru, „prin definiţie”.

Dar liderii sovietici credeau că era posibil, ei nu-l înţelegeau pe Marx care a zis lucruri simple: pentru a realiza o astfel de ascensiune, trebuie să existe o societate avansată, care a ajuns la un progres tehnologic în alte domenii. Dacă o astfel de societate pune în practică ceea ce noi numim educaţia integrală, câteva persoane care sunt conectate la ideea iniţială prin punctul din inimă pot antrena alte persoane. Nu există o altă cale. Cel puţin o parte dintre oameni trebuie să vizeze „pentru Creator”.

Dar comuniştii nu aveau nimic în comun şi nimic de-a face cu aceasta şi astfel nu au putut să-şi menţină direcţia propusă, în ciuda comorilor lor naturale…

 

Partea a patra a Cursului zilnic de Cabala, 15.02.2013, „Pacea”

 

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul următor: