Fără profit în detrimentul altora

Tora, Exodul (Mishpatim), 22:24: Dacă împrumuţi bani poporului meu, săracii poporului tău, să nu fii ca un creditor, să nu ceri de la el dobândă.

O persoană nu are nevoie să profite în detrimentul altora. Totul trebuie să fie măsurat şi cântărit cu precizie, în funcţie de suma pe care fiecare este pregătit să o dea cuiva şi să ia de la el, pentru că totul trebuie să ajungă absolut la conexiunea mutuală şi plenitudine.

Prin urmare, toate legile care vorbesc despre relaţiile dintre oameni, sunt bazate pe conexiunea la o materie spirituală completă, adică un ansamblu armonios mutual. Să presupunem că munceşti pentru mine, ca un grădinar şi eu lucrez pentru tine, ca un tâmplar, este nevoie, absolut, de o remuneraţie egală. Şi s-a spus în mod precis: „Mergeţi şi obţineţi viaţa voastră, unul cu altul”, este reciproc. Prin urmare, am fost toţi creaţi cu caracteristici diferite.

Astfel, nu pot să profit de voi şi voi nu puteţi profita de mine. Mai degrabă, putem schimba producţia noastră. De aici derivă toate celelalte legi principale pe care le vom avea în viitor, noi şi întreaga umanitate. Sunt legi de egalitate absolută, distribuţie egală şi salarii, un nivel egal de viaţă, în care nu există diferenţe între oameni bogaţi şi săraci, norocoşi si ghinionişti şi aşa mai departe.

Întrebare: Cu toate acestea, fraza: „Dacă împrumuţi bani poporului meu” este de natură a produce o atitudine negativă faţă de evrei.

Răspuns: Ea vorbeşte de concepte spirituale, de legi spirituale. Tora nu vorbeşte de relaţiile dintre oameni în lumea noastră, ci numai de modul în care oamenii aspiră la echivalenţa de formă cu Creatorul prin legătura dintre ei, realizănd astfel o caracteristică mutuală generală similară caracteristicii de dăruire a Creatorului şi descoperirea Lui în interiorul acestei caracteristici. Prin urmare, a spus: „poporul meu”, adică toţi oamenii care aspiră la acest scop, fără nicio legătură cu originea sa.

Din kab.tv, „Secretele cărţii eterne”, 27.05.2013

 

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior: