Ferindu-te de „Deochi”

Întrebare: Cum ne adresăm cu adevărat Creatorului, fără să facem un idol pentru noi?

Răspuns: Omul face un idol pentru sine, care să ţină locul Creatorului, deoarece îi este mai uşor în acest mod. Egoismul întotdeauna încearcă să manevreze scopul, semnificaţia şi valorile cu care să îi fie mai uşor.  El caută un fel de mulţumire pentru mândria lui, o umplere rapidă sau o recompensă. 

Egoul nostru evită suferinţa în mod inconştient, iar acest lucru este imperceptibil omului, care este incapabil să se elibereze de el. Şi dacă deja s-a blocat în asta, el nu poate ajunge la concluzii corecte. 

Aceasta este o problemă. Doar dacă omul primeşte definiţiile corecte, de la mediul înconjurător, de la prieteni şi din cărţi şi dacă ascultă sfaturile învăţătorului, atunci este posibil să fie capabil să se ferească de „deochi”. Se spune că în multe cazuri, moartea se datorează deochiului, cu alte cuvinte atunci când omul priveşte la spiritual, el nu se uită cu ochiul bun, ci cu ochiul egoist, urmărind propriul beneficiu. Aceasta demonstrează că el nu este capabil să se dezbare de propriul interes şi astfel se „îngroapă” pe sine.   

Deci cum poate cineva să se ferească de „ochiul cel rau”, care ucide omul? Încercaţi să priviţi la lume cu ceilalţi ochi, adică, cu ochii prietenilor. Şi atunci veţi vedea cu ei obiectiv, indiferent de propriul ego.
Din lecţia despre o scrisoare a lui Baal HaSulam, 8/8/12

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul anterior:

Articolul următor: