Ficatul are suflet?

Intrebare: In cartea sa Beit Shaar Kavanot, Baal HaSulam descrie ca sufletul superior (Neshama) este in creier, spiritul (Ruach) este in inima, in timp ce cel mai jos suflet (Nefesh) este in ficat! Poti explica asta?

Raspuns: Cabalistii folosesc cuvinte ale acestei lumi pentru ca tot ce exista in aceasta realitate coboara din lumea spirituala. De aceea este posibil sa descrii Forte Superioare folosind cuvinte pamantene.

Nu avem incotro deoarece in  spiritualitate nu exista nici o limba, doar forte. Putem sa le numim cum vrem sau chiar sa le numerotam. Totusi, definitiile noastre trebuie sa aiba anumite asemanari  si sa „ne vorbeasca”.

Cabalistii au gasit o solutie usoara si minunata: Ei folosesc cuvinte care apartin lumii acesteia ca sa numeasca fenomene din Lumea de Sus.Ei percep spiritualitatea, ii simt forta, forta, actiunea; ei locuiesc acolo! Ei observa spiritualitatea prin aceasta lume ca si cand ar fi transparenta. Ei vad puterea care actioneaza in spatele fiecarui obiect din lumea aceasta si in spatele fiecarei imagini.

Este asemanator privitului printr-o sticla transparenta si vederea unei forte spirituale care este plasata la celalalt capat al „axei mele vizuale”. Vad o forta care lucreaza in spatele fiecarei persoane si  actiuni in aceasta lume si, de aceea este usor sa fac o legatura intre ele. Pentru mine sunt la fel!

Diferentele dintre ele se arata doar aproximativ unui „observator”, o persoana care le dezvaluie. El sau le dezvaluie prin cele cinci simturi sau le percepe prin cele cinci organe spirituale de perceptie.

In afara de asta, toate fenomenele sunt identice. De fapt, lumea noastra este imaginara, si o simtim in felul in care simtim doar intentiile noastre. Daca avem si alte organe de perceptie, vedem lucruri care se intampla simultan pe doua ecrane paralele.

Atunci, totul se clarifica si nu mai suntem confuzi. Intelegem ce inseamna „creier”, „inima”, „ficat” si „Ibur – Yenika – Mochin” (conceptie, atragerea sustinerii, barbatia si intelepciunea) Recunoastem intelesul spiritual al tuturor cuvintelor lumesti, cum sunt „urcare”, „coborare”, „imbratisare”, „conectare”, „stanga” sau „dreapta”. Ele au un singur inteles si nu pot insemna si altceva.

Atingem spiritualitatea prin lumea noastra materiala si ii simtim radacinile. Devine clar si „aparent”, dar limbajul care descrie trebuie sa fie „imprumutat” din dimensiunea aceasta materiala ca si cand „asezam” un film transparent deasupra.

Esti obisnuit sa vezi anumite imagini, dar acum retii doar numele, care sunt mai departe transferate la un ecran paralel in spiritualitate, unde se leaga la locul potrivit. Incepi sa il folosesti fara nici o confuzie; nu trebuie sa le explici sensul celorlalti, intrucat ei urca in lumea spirituala prin cea corporala, vezi aceasi imagine si stii ce inseamna iluzia!

„Suflet in creier” inseamna ca Lumina numita Neshama (suflet) se imbraca intr-un Kli spiritual numit „creier”. In afara de Lumina si dorinta nu exista nimic altceva.

Din partea a 3a a Lectiei zilnice de Cabala 11/25/10, Beit Shaar HaKavanot

Discuții | Share Feedback | Ask a question
"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul următor: