Fii invidios și fii gelos!

552.02Întrebare: Astăzi, mulți oameni își pun întrebarea: „Care dorințe sunt ale mele și care îmi sunt impuse de societate? De ce determină societatea ceea ce este bine pentru mine dacă simt în interior că nu este deloc bine, cel puțin pentru mine? Cum pot rezista acestei societăți?”

Vreţi să spuneţi că sentimentele precum invidia și gelozia sunt considerate pozitive în Cabala?

Răspuns: Desigur. Ele ne dezvoltă. Imaginați-vă un copil care nu se uită la adulți și nu vrea să devină adult. Din păcate, el va rămâne nedezvoltat.

Imaginați-vă oameni de ştiinţă care nu se invidiază și nu se străduiesc să se depășească unii pe alții; imaginați-vă oameni care nu concurează și nu vor să devină mai bogați, mai puternici, mai mari, mai înalți și așa mai departe. La urma urmei, toate acestea nu fac decât să ne facă oameni și conduc la progres; altfel, nu am fi coborât din copaci.

Comentariu: Dar cât am crescut ni s-a spus tot timpul: „Să fii egoist este rău.”

Răspunsul meu: Nu, este foarte bine.

Termenul „Cabala” provine din cuvântul „a primi”. Cu cât o persoană dorește să primească mai mult, cu atât el însuși devine mai mare. Întreaga problemă este cum folosește această calitate naturală. Dacă ne este dată de natură, nu poate fi rea.

Dacă este bine sau rău, depinde de modul nostru de implementare. Prin urmare, copiilor ar trebui să li se spună: „Fii invidios numai pe ceea ce este bine și încearcă să devii mai mare decât celălalt. Vezi cât de bine se descurcă iar tu să te descurci și mai bine. Vezi cât de puternic este el iar tu să devii și mai bun. Vezi cum poate să deseneze sau altceva – încearcă, poate că poți și tu”.

Se spune: „Invidia, pofta și onoarea scot o persoană din lume”. Fie îl ucid ca să spunem așa, fie dimpotrivă, îl ridică în lumea spirituală – acesta este situaţia. Acestea sunt cele mai puternice calități naturale inerente numai omului. Totul depinde de modul în care le folosim: fie în detriment, fie în beneficiu.

Există o anecdotă despre viziunea nepoatei decembriste asupra revoluției. Ei i-au spus: „Facem o revoluție ca să nu existe bogați”. Ea răspunde: „Bunicii mei au vrut și ei să facă o revoluție, dar ca să nu fie săraci”.

Adică, diferența este în vector, încotro ne îndreptăm, spre ce ne îndreptăm – fie spre bine, fie spre rău. Iar calitățile în sine sunt instrumentele dezvoltării noastre. Ele nu ar trebui suprimate niciodată la un copil. Dimpotrivă, să fie invidios, să fie gelos, să fie mândru; totul este foarte bine.

Una peste alta, ele pot fi numite ambiții. Ambițiile mari conduc o persoană să devină mare.

KabTV “Prim-plan. Există Creator?” 5/9/11

Discuții | Share Feedback | Ask a question




"Cabala și Semnificatia Vieții" Comentarii RSS Feed

Articolul următor: